ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ обшукала львівську IT-компанію

Директор "АйТі-Сфери" стверджує, що справа абсурдна.

СБУ обшукала львівську IT-компанію

11 березня СБУ прийшла з обшуком в офіс львівської компанії "АйТі-Сфера". Підставою стала постанова Галицького районного суду Львова на "вилучення технічних засобів і пристроїв, які здійснюють аудіомоніторинг, запис і прослуховування телефонних розмов абонентів".

Про це AIN.UA повідомив директор "АйТі-Сфери" Віталій Ковалишин.

"АйТі-Сфера" займається розробкою програмного забезпечення для автоматизації контакт-центрів під торговою маркою Webitel. "Під час обшуку співробітники СБУ не могли дати чітких пояснень, що саме вони шукають, показуючи сайт компанії, на якому розміщена інформація про те, що програмна АТС і колл-центр мають функцію запису телефонних розмов", - розповів Ковалишин.

Будь-яке ПЗ для автоматизації колл-центрів, як вітчизняних, так і міжнародних брендів, може записувати розмови. При цьому користувач ПО зобов'язаний попередити абонента про те, що може проводити запис розмови для поліпшення якості обслуговування. Про це Ковалишин повідомив правоохоронців, проте співробітники СБУ наполягали, що софт "АйТі-Сфери" є спеціальним технічним засобом.

Під час обшуку було вилучено два сервери: один - основний сервер розробки ПО Webitel, другий - належить прес-центру Української греко-католицької церкви, на якому розміщуються всі сайти УГКЦ.

Прес-секретар УГКЦ запросив інформацію про причини вилучення їх сервера. У підсумку того ж дня співробітники СБУ повернули сервер із сайтами Церкви, і їх роботу було відновлено. Вранці 23 березня Ковалишину зателефонували з СБУ і повідомили, що знову вилучать сервер, і дали час на те, щоб компанія зробила УГКЦ резервну копію.

Основний сервер, на якому розміщено вихідний код програми і менеджер генерації ліцензій на ПЗ компанії, не повертали. Його вилучення 11 березня частково паралізувало роботу компанії. Також силовики вилучили три 3G-модеми. "АйТі-Сфера" планує звертатися до суду.

У переліку клієнтів компанії правоохоронці виявили контрагентів із Росії та Донецької області. А 15 березня на офіційному сайті СБУ з'явився прес-реліз, в якому сказано, що правоохоронці "розкрили шахрайську схему надання послуг міжнародного зв'язку, вилучили спеціальне телекомунікаційне обладнання для фіксації телефонних розмов і порушили кримінальну справу за ст. 359 (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу".

За словами Ковалишина, співробітники СБУ також почали розробку за статтею 258.-3 "Створення терористичної групи чи терористичної організації". Причиною нібито став контрагент, зареєстрований у Донецькій області, який купував ПО "АйТі-Сфери" ще в 2013 році.

"16 березня мене викликали на допит як свідка, під час якого я повідомив, що наша компанія не є оператором зв'язку і ніяких послуг у цій галузі не надає. Я також показав документи про авторське право і функції нашого програмного забезпечення, після чого мені пообіцяли повернути сервер до кінця тижня і відновити нормальну роботу компанії", - розповів директор компанії.

Однак СБУ не тільки не повернула основний сервер, але і вирішила знову вилучити сервер УГКЦ.

Нагадаємо, торік силовики провели низку обшуків в IT-компаніях. Представники галузі вказували, що це позначиться на інвестиційній привабливості України. На деякий час повідомлення в ЗМІ про обшуки в IT-сфері припинили з'являтися .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram