ГоловнаЕкономікаБізнес

Українські сільгоспкомпанії почали дорожчати завдяки змінам в агросекторі, - експерт

Котирування від початку березня в середньому зросли на 14%

Українські сільгоспкомпанії почали дорожчати завдяки змінам в агросекторі, - експерт
Фото: mriya.ua

Вартість майже всіх українських публічних сільськогосподарських підприємств зросла за останній період. Про це свідчать аналітичні дані Українського клубу аграрного бізнесу. На думку генерального директора УКАБ Тараса Висоцького, така тенденція є наслідком запроваджених законодавчих змін і позитивних прогнозів щодо весняної посівної.

За даними УКАБ, з 1 по 22 березня вартість збільшилася на 14% - до $2,8 млрд. Зростання акцій було практично у всіх аграрних компаній, які котируються на закордонних майданчиках. Найбільше зростання показали агрохолдинг "Кернел", який збільшив капіталізацію майже на $170 млн (+17,2%), "Миронівський хлібопродукт" (МХП) - на $60 млн (+7,1%), "Авангард" - на $48 млн (+125%).

Висоцький пояснює, що зростання котирувань аграріїв викликано змінами в українському законодавстві. Зокрема тим, що Верховна Рада минулого року ухвалила зміни до Податкового кодексу, згідно з якими з 2016 року змінився підхід до розподілу ПДВ для аграріїв.

"Підвищення вартості акцій обумовлено поверненням ПДВ при експорті зернових і олійних культур. З огляду на, що ПДВ повертають, у компаній мають вирости грошові надходження, покращує очікування інвесторів", - прокоментував генеральний директор УКАБ.

Крім того, на думку експерта, настрій інвесторам могло підняти те, що озимі в Україні знаходяться в хорошому стані і вимагають лише незначного пересіву. Негативних прогнозів тут наразі немає.

Партнер KPMG в Україні керівник практики агробізнесу Олександр Гаврилюк стверджує, що зростання капіталізації українських агропідприємств пов'язано з підбиттям підсумків 2015 фінансового року, а також з тим, що багато ризиків і невизначеностей, яких боялися інвестори, не вплинули на фінансові результати.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко заявляв, що агропромисловий сектор є одним із найбільш інвестиційно привабливих. "У 2015 році інвестиції у сільське господарство склали близько $1 млрд, цього року плануємо їх збільшити до $2 млрд. Загалом, Україна має широке поле можливостей для бізнесу. Наша мета - розробити і втілити в життя інвестиційні проекти з налагодження виробництва високопродуктивних зернозбиральних комбайнів, тракторів та іншої інноваційної сільськогосподарської техніки та обладнання, залучити великі міжнародні компанії для реалізації нових проектів в Україні. При цьому мова йде про інвестиції як у заводи, так і в технології, стане великим поштовхом для розвитку українського фермерства", - зазначив Павленко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram