ГоловнаЕкономікаБізнес

Угоду про "сліпий траст" Порошенка було підписано 14 січня

Однією з його сторін стала віргінська компанія Prime Asset Partners

Угоду про "сліпий траст" Порошенка було підписано 14 січня
Петр Порошенко

Угоду про створення "сліпого трасту" для управління кондитерською корпорацією "Рошен" президента Петра Порошенка було підписано 14 січня 2016 року.

Однією з його сторін виступила віргінська компанія Prime Asset Partners Limited, яка фігурує в розслідуванні "Слідство.інфо", повідомив в понеділок увечері керуючий директор інвесткомпанії ICU Макар Пасенюк. Про це пише "Интерфакс".

"Для реалізації механізму передачі в траст було зареєстровано кілька компаній, в тому числі ту, що вказана у списку. Президент після прийняття рішення про продаж не брав участі в цих процесах. Ці дії реалізувала група юристів під керівництвом компанії "Авеллум" для реалізації поставленої мети. На сьогодні угоду трасту підписано, "Рошен" туди передано і процес завершено", - передає слова Пасенюка видання "Дело".

Радник юридичної фірми "Авеллум" Вадим Медведєв у свою чергу повідомив, що в цій угоді чітко передбачено, що траст є невідкличним, тобто його не можна самовільно його скасувати. Порошенко не має права отримувати від управителя і будь-яких осіб, пов'язаних ыз трастом, інформацію про активи і про те, що в ньому відбувається. Трастову угоду не можна розірвати або якось змінити до моменту, поки Порошенко залишається президентом України.

Коментуючи звинувачення у відсутності в декларації Порошенка про доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014-2015 роки інформації про створення Prime Asset Partners, Медведєв пояснив, що компанію спочатку помилково створили з номінальною вартістю акції $1.

"Це було технічною помилкою, тому що для існування структури не планувалося жодних безпосередніх виплат для акціонера. І наступного дня після створення помилку виправили, акції перевипустили на акції без номінальної вартості", - сказав Медведєв, продемонструвавши відповідний сертифікат №2 від 22 серпня 2014 року.

Радники повідомили, що у своїх відповідях на отримані запити про компанію Prime Asset Partners Limited попереджали журналістів, що ті мають у своєму розпорядженні неповну інформацію.

Медведєв також зазначив, що, згідно з рішенням Конституційного Суду, наявність компанії у власності політично значущої особи (PEP) не є підприємницькою діяльністю, однак законодавство про корупцію для усунення конфлікту інтересів передбачає передачу її в управління, що Порошенко давно здійснив, об'єднавши свої активи в корпоративному інвестфонді "Прайм Ессетс Кепітал", якою управляє ліцензована компанія з управління активами "Ф'южн Капітал Партнерз".

Нагадаємо, Порошенко опинився у центрі скандалу після публікації розслідування на підставі даних панамського реєстратора офшорів. Виявилося, що влітку 2014 року він зареєстрував компанію для переведення кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів.

Основні претензії журналістів до Порошенка - те, що він не вказав у декларації володіння акціями компанії на 1000 доларів, що він досі не завершив передачу "Рошен" "сліпому трасту" і що він нібито мав намір ухилитися від сплати податків в Україні під час продажу корпорації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram