ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія заборонила транзит українських цукерок (оновлено)

Росспоживнагляд знову взявся за "кондитерку".

Росія заборонила транзит українських цукерок (оновлено)
Фото: Макс Левин

Росспоживнагляд заборонив транзит українських кондитерських виробів через територію РФ.

Про це в ефірі радіо РСН заявила прес-секретар Центрального митного управління Російської митної служби Катерина Анчипорова.

"З ініціативи Росспоживнагляду закрито транзит кондитерських виробів з України в Середню Азію. Ми вже за їхнім листом створили своє розпорядження. Ще минулого тижня прийшов лист", - розповіла вона.

Оновлення. У Росспоживнагляді агентству "Интерфакс" заявили, що ввезення окремих кондитерських виробів з України в РФ заборонене давно і жодних додаткових обмежень не вводили.

"Жодних нових чи додаткових заходів не вводилося Росспоживнаглядом. Цукерки з України - продукція окремих найменувань, яка заборонена доволі давно і в Росію потрапляти не повинна", - сказали в прес-службі.

Нагадаємо, раніше голова "Укркондпрому" Олександр Балдинюк на своїй сторінці у фейсбуці повідомив, що транзит кондитерської продукції в Азербайджан заблокували ще місяць тому, а в середині цього тижня заблокували перевезення в Грузію.

"Майже півсотні вагонів з українською продукцією для Азербайджану понад місяць стоять на митному посту "Дербент" у Дагестані. А днями російська митниця зупинила всі вантажі на митному посту "Ларс" на кордоні з Грузією, заблокувавши наші постачання в цю країну і усно пояснивши, що транзит через територію Росії для української кондитерки знову заборонено", - повідомив він у своєму фейсбуці.

Виходом зі сформованої ситуації може бути налагодження альтернативного транзиту Чорним морем через поромні переправи. Але як наголосив Балдинюк, такий маршрут удвічі дорожчий. Це робить українські товари для Кавказу і Центральної Азії неконкурентоспроможними.

Мінекономрозвитку України в суботу підтвердило, що транзит через Росію заблоковано для багатьох експортерів.

"Інформуємо, що останнім часом у Мінекономрозвитку надходять численні звернення від експортерів про затримання вантажів, що прямують з України транзитом через територію Російської Федерації в треті країни, а саме в Азербайджан і Грузію", - сказано в повідомленні на сайті міністерства.

Мінекономіки рекомендує експортерам, які зіткнулися з такою ситуацією, відправляти на гарячу лінію відомства ([email protected]) матеріали від офіційних органів Росії про відмову в здійсненні транзиту російською територією з визначенням дій, які були вже здійснені для вирішення ситуації із затримкою транзитних вантажів. Водночас Мінекономіки просить експортерів, які здійснюють транзит товарів через територію Росії в треті країни, зважити на інформацію про наявність таких перешкод.

Нагадаємо, що українські вантажі через територію Росії з початку року можуть йти виключно з Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram