ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Нафтогазу" порівняв "Північний потік-2" з троянським конем

Коболєв упевнений, що Європу обманюють.

Голова "Нафтогазу" порівняв "Північний потік-2" з троянським конем
Фото: Макс Требухов

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв порівняв газопровід "Північний потік-2" з троянським конем.

"Як і троянський кінь, "Північний потік-2" - це подарунок у красивій обгортці, метою якого є ослабити ЄС зсередини", - цитує Коболєва прес-служба української компанії.

Топ-менеджер наголосив, що розширення Північного потоку призведе до занепаду нинішніх маршрутів, якими газ іде в країни Центральної і Східної Європи. Пункти входу російського газу в ЄС будуть майже повністю сконцентровані в Німеччині. А наявні газопроводи між північчю Німеччини і країнами ЦСЄ недостатньо потужні, щоб доправити необхідні обсяги.

Коболєв зазначив, що країни Центральної та Східної Європи значною мірою залежать від російського газу. Тому "Північний потік-2" істотно посилить позиції "Газпрому" у відносинах з ними: Росія зможе використовувати дефіцитний газ як інструмент політичного впливу.

"Протягом багатьох років Україна існувала в умовах політики «Російський газ в обмін на лояльність». У результаті ми купували газ за однією з найвищих цін у Європі і були обмежені в наших політичних рішеннях. Протягом останніх двох років Україна продемонструвала, що диверсифікація постачальників й інтеграція із сусідніми ринками газу - це набагато ефективніша стратегія і в політичному, і у фінансовому плані. Ми здивовані, що ЄС розглядає можливість руху в протилежний бік із проектом "Північний потік-2", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, російський "Газпром" 4 вересня 2015 року підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язувальну акціонерну угоду про будівництво газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсували до останнього моменту. "Газпром" буде володіти контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії в Німеччину через Балтійське море. Передбачають, що маршрут дном моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть тими самими, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року.

Троянського коня (з давньогрецької міфології) греки побудували під час облоги Трої. Вони залишили величезного дерев'яного коня біля стін міста, а самі вдали, що відступили. Насправді всередині знаходилися декілька десятків воїнів, які вночі вийшли, перебили варту, відкрили ворота Трої і впустили решту греків.

Фразеологізм "троянський кінь" зараз вживають у значенні таємного, підступного задуму, замаскованого під подарунок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram