ГоловнаЕкономікаБізнес

У Росії порушили справу проти Григоришина (оновлено)

Бізнесмена підозрюють в ухиленні від сплати податків

У Росії порушили справу проти Григоришина (оновлено)
Фото: Макс Левин

Налоговая служба России возбудила уголовное дело в отношении бизнесмена Константина Григоришина, який займається бізнесом в Україні. Слідство припускає, що він спільно з партнером ухилився від сплати податків на суму 675 млн рублів (10 млн доларів).

Про це йдеться в матеріалах справи, оголошених в середу на засіданні в Мосміськсуді, пише "Интерфакс".

"Встановлено, що Григоришин був бенефіціарним власником ТОВ ПІК "Созидания" і стовідсотково брав участь у статутному капіталі, контролював всі фінансові операції суспільства", - заявив на засіданні слідчий Андрій Пономарьов. Згідно з матеріалами справи, підконтрольна Григоришину компанія не платила податок на додану вартість у 2009-2010 роках.

Оновлення. Російське слідство оголосило Григоришина в міжнародний розшук, повідомляють "РИА Новости" з посиланням на виступ слідчого в Мосміськсуді.

"Він перебуває за межами Росії і оголошений у міжнародний розшук", - сказав слідчий, зазначивши, що 12 квітня йому було пред'явлено офіційне звинувачення. Оголошення в міжнародний розшук можливе тільки після постанови про арешт. Слідчий не долучив до справи постанову про оголошення в розшук, тому поки що неясно, коли її було прийнято, уточнює агентство.

У справі про відхід Григоришина від податків на суму майже 675 млн руб. суд визнав законним арешт майна бізнесмена: квартири в Молочному провулку, квартири на Великій Якиманці і вдома в селищі Горки-2 Одінцовського району Підмосков'я. Арешт був накладений ще на одну квартиру в Молочному провулку, але захист заявив, що права власності на неї були передані синові обвинуваченого задовго до порушення кримінальної справи.

Нагадаємо, найбільшими активами Григоришина в Україні є "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання" (раніше - сумське НПО імені Фрунзе) і завод "Запоріжтрансформатор". За даними Forbеs, Григоришин у 2015 році обіймав 75-ту позицію в рейтингу найбагатших бізнесменів Росії зі статком в $1,1 млрд.

У лютому стало відомо, що МВС України підозрює Григоришина у виведенні з Сумського МНВО $170 млн у 2007-2012 роках.

Головне слідче управління Національної поліції з середини січня 2016 року розслідує кримінальне провадження №12016000000000005 за ч.5 ст. 191 КК України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram