ГоловнаЕкономікаБізнес

Польська PESA виграла тендер на поставку трамваїв Києву

Українські виробники трамваїв участі в тендері не брали

Польська PESA виграла тендер на поставку трамваїв Києву
Фото: gazeta.pl

Польська компанія Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA виграла тендер комунального підприємства "Київпастранс" для поставки місту 10 трамвайних вагонів із низьким рівнем підлоги протягом 2016 року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням на порталі держзакупівель, відповідну пропозицію PESA акцептовано 11 квітня, вартість - 11,5 млн євро (без ПДВ, 336,56 млн грн на дату розкриття пропозицій).

У тендері також брало участь білорусько-швейцарське ЗАТ "Штадлер Мінськ", яке запропонувало трамвайні вагони за 13,84 млн євро (405,043 млн грн). Українські виробники трамваїв участі в тендері не брали.

Як повідомляли, очікувана вартість закупівлі трамваїв у рамках оголошеного 30 грудня 2015 року тендера становила 287 млн грн.

Умови тендера спочатку фактично прописувалися під трамваї від PESA, у якій вони є в наявності. Трамваї повинні бути пристосовані до колії 1524 мм, мати габаритну довжину 26-28 м, наявність не менш ніж 60 сидячих місць. Трамвай повинен також мати трифазний асинхронний двигун.

Тендер на закупівлю було оголошено 30 грудня 2015 року. Початковим терміном поставки було перше півріччя поточного року. Проте 8 лютого "Татра-Юг" (Одеса) звернулося до Антимонопольного комітету зі скаргою на дискримінаційні умови конкурсу, але комітет залишив її без розгляду через порушення термінів подання.

Своєю чергою, "Київпастранс" вніс зміну в документацію торгів, запланувавши розкриття тендерних пропозицій на 1 березня, а термін поставки вагонів збільшив до кінця поточного року. "Татра-Юг" зверталося до замовника торгів з проханням змінити умови вагона з низьким рівнем підлоги (встановити їх на рівні 70%), проте "Київпастранс" відхилив це прохання.

Потім "Татра-Юг" знову звернулося до АМКУ зі скаргою, яку той прийняв до розгляду, і призупинив торги, але заявник 2 березня повідомив Комітет про відкликання скарги, таким чином тендер було розблоковано.

У жовтні минулого року "Київпастранс" уклав договір з українсько-німецьким СП "Електронтранс" (Львів) на закупівлю семи 30-метрових трамвайних вагонів з низьким рівнем підлоги на суму 183,75 млн грн за підсумками оголошеного в квітні тендера. Однак закупівля також супроводжувалася оскарженнями в АМКУ і судових інстанціях.

Два таких склади курсують у Києві на лінії швидкісного трамвая.

Нагадаємо, про намір PESA зробити для Києва 50 трисекційних трамваїв із залученням експортного фінансування повідомляв мер Києва Віталій Кличко влітку минулого року. У жовтні 2015 року один такий трамвай було обкатано в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram