ГоловнаЕкономікаБізнес

Експортне мито на металобрухт не суперечить вимогам СОТ, - нардеп

Хміль нагадав, що прибуток від сталі набагато вищий, ніж від металобрухту.

Експортне мито на металобрухт не суперечить вимогам СОТ, - нардеп
Фото: nfront.org.ua

Введення експортного мита на металобрухт не суперечитиме вимогам Світової організації торгівлі.

Про це заявив народний депутат Михайло Хміль, який є автором відповідного законопроекту №3868, пише "Деловая столица".

"Генеральна угода про тарифи і торгівлю СОТ дозволяє країні у виняткових випадках підвищувати ставки експортних мит для захисту національної безпеки. Якщо навіть прочитати назву законопроекту - «Про внесення змін до деяких Законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури» - то очевидно, що ситуація в Україні підпадає під винятки, передбачені документами СОТ. Країна, яка воює, повинна передусім забезпечувати потреби оборонної промисловості, а потім уже займатися експортом", - вважає депутат.

Хміль також повідомив, що ще одним винятком із правил СОТ, що дозволяє обмежити експорт, є критичний дефіцит будь-якого товару на внутрішньому ринку.

"Якщо проаналізувати завантаженість українських металургійних комбінатів, то за підсумками 2015 року в них був дефіцит металобрухту в розмірі близько одного мільйона тонн. Якби цей металобрухт переплавили в сталевий прокат, то, як ви розумієте, прибуток від експорту сталі набагато вищий, ніж прибуток від експорту звичайного металобрухту. З однієї тонни експорту металобрухту країна отримує 290 гривень. А з тонни експортованої сталі - 3700 гривень. Різниця очевидна. Більшість країн, у яких розвинена чорна металургія, захищають свої внутрішні ринки і ставлять бар'єри у вигляді мит, щоб експорт металобрухту був економічно невигідним. Зокрема, Китай установив мито в розмірі 40% від вартості обсягу контракту, Індія, Пакистан, Іран - від 15 до 30%. Казахстан узагалі заборонив експорт металобрухту і переробляє його виключно всередині країни", - повідомив нардеп.

Нагадаємо, 31 березня 2016 року Верховна Рада прийняла законопроект №3868 у першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram