ГоловнаЕкономікаБізнес

Райрада у Рівненській області попросила дати місцевій владі повноваження з видобутку бурштину

Депутати хочуть направити в місцевий бюджет гроші від каменю

Райрада у Рівненській області попросила дати місцевій владі повноваження з видобутку бурштину
Фото: vse.rv.ua

Депутати Володимирецької районної ради Рівненської області на своїй сесії більшістю голосів ухвалили звернення до президента України Петра Порошенка щодо передачі під юрисдикцію органів місцевого самоврядування питання легального видобутку бурштину.

Про це пише "Укрінформ" з посиланням на звернення депутатів.

Як зазначають депутати у зверненні, "нинішня гостра соціально-політична ситуація в країні вимагає проведення швидких реформ. Сьогодні політична криза на тлі постійних корупційних скандалів підриває довіру людей до центральної влади. Виходом із ситуації може стати завершення реформи децентралізації влади, коли б разом із передачею повноважень та економічних важелів підвищилася і відповідальність місцевої влади перед суспільством, а самі б громади мали можливість впливати на долю розвитку своєї території".

Депутати також наголошують, що хаотичний видобуток бурштину на території Володимирецького району "призводить до того, що руйнується екологічна система, підвищується соціальна напруженість, а в результаті кримінальних "розборок" дійшло вже навіть до людських жертв. Понад те, доходи, які отримують "ділки" від видобутку бурштину йдуть повз не то, що місцевий, а навіть державний бюджет".

Автори заяви вважають, що "природні ресурси мають служити насамперед народу України, а не інтересам окремих олігархів чи кланів. Люди мають відчувати, що доходи від видобутку корисних копалин йдуть на реальні проекти заради підвищення якості їхнього життя".

Володимирецький район - один із найбільших в області, на території якого знаходяться поклади бурштину і бурштинодобувні комбінати. Однак на Рівненщині процвітає нелегальний неконтрольований видобуток бурштину, під час якого повністю руйнується екосистема Полісся. Неодноразово виникали сутички між копачами бурштину та правоохоронцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram