ГоловнаЕкономікаБізнес

Директори метзаводів закликали Порошенка підписати закон про експортне мито

Підприємства просять врятувати національну металургію

Директори метзаводів закликали Порошенка підписати закон про експортне мито
Фото: metallolom.tiu.ru

Українському бюджету і металургійній галузі необхідне введення в дію закону про підвищення експортного мита, ухваленого Верховною Радою. Зараз документ чекає на підпис президента України.

Про це йдеться у зверненні до Петра Порошенка від керівників найбільших вітчизняних металургійних підприємств, пише 24 канал.

"Сьогодні, щоб зберегти не тільки наше підприємство, а й національну металургію - найбільшого роботодавця і платника податків до державного бюджету країни, просимо Вас, шановний Петре Олексійовичу, підписати цей закон, який дозволив би стримати експорт стратегічної сировини і допоміг би переорієнтувати його обсяги для вітчизняної металургії", - йдеться в листі директора ММК імені Ілліча Юрія Зінченка.

Незважаючи на гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. У 2015 році вивезення брухту з країни побило рекорд і становило більш як 1,2 млн тонн. Цього року Мінекономрозвитку і торгівлі планує практично повторити цей рекорд і вивезти 1,1 млн тонн стратегічної сировини.

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури" передбачає зростання мита на вивезення металобрухту з країни з 10 до 30 євро за тонну.

Як вказують директори підприємств, ухвалення закону дозволить зберегти податкові надходження в бюджет України, робочі місця, дієздатність суміжних галузей і валютні надходження в країну.

"На тлі катастрофічної нестачі металобрухту на внутрішньому ринку України металурги мусили стримувати виробництво готової продукції, ставлячи під загрозу не стільки фінансово-економічні показники підприємства, скільки майбутнє своїх працівників і працівників суміжних галузей", - пише у своєму листі директор "Азовсталі" Енвер Цкітішвілі.

"Збільшення рівня експортного мита до 30 євро за тонну металобрухту, передбачене цим законопроектом, дозволить забезпечити внутрішній ринок України дефіцитною сировиною. Це дозволить збільшити виробництво металопрокату, зберегти робочі місця і надходження до державного бюджету України", - йдеться в листі директора "Запоріжсталі" Ростислава Шурми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram