ГоловнаЕкономікаБізнес

Маріупольські метзаводи витратили 1,6 млрд гривень на екологічні проекти

За останні роки викиди скоротилися на чверть.

Маріупольські метзаводи витратили 1,6 млрд гривень на екологічні проекти
Фото: segodnya.ua

ММК ім. Ілліча й "Азовсталь" за останні п'ять років вклали 1,6 млрд гривень в екологію Маріуполя, за цей період реалізовано дев'ять масштабних проектів.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу "Метінвесту".

Зокрема, 2015 року ММК ім. Ілліча відмовився від брудного мартенівського виробництва. Після виведення з експлуатації шести мартенівських печей викиди сполук азоту в атмосферу скоротилися майже на 68%, пилу – на 12%.

Реконструкція аглофабрики ММК ім. Ілліча загальною вартістю $220 млн стала найбільшим екологічним проектом в Україні. 2015 року підприємство розпочало активну фазу робіт. Замість застарілого газоочисного устаткування на 12 агломашинах встановлять італійські циклони виробництва Termokimik Corporation. Поетапна реалізація проекту дозволить до 2020 року скоротити на 90% викиди пилу і на 46% - сполук сірки.

2014 року на підприємстві завершилася модернізація систем газоочистки конвертера №1. Реалізація проекту дозволила удвічі - зі 100 до 50 мг - знизити викиди пилу, а вміст вуглекислого газу на виході з фільтра скоротити на чверть.

2013 року ММК ім. Ілліча також упровадив систему зменшення азотом бурого диму на всіх п'яти доменних печах.

На "Азовсталі" 2015 року завершено модернізацію ДП-4: встановлено рукавний газовий фільтр і відремонтовано турбоповітродувки. Оновлений чавуноплавильний агрегат буде викидати з труби менш ніж 30 мг пилу на кубометр повітря, що краще від європейських норм. Інвестиції в проект склали $90 млн.

2012 року "Азовсталь" вивела з експлуатації аглофабрику, а 2015 року цех агломерації повністю демонтували. Завдяки відмові від брудного виробництва викиди пилу, вуглекислого, сірчистого газів і інших шкідливих речовин у повітря скоротилися майже на третину.

Того самого року "Азовсталь" закрила застарілі коксові батареї №5, №6 і №7. Виведення устаткування з експлуатації дозволило на 20% знизити викиди шкідливих речовин в атмосферу Маріуполя. Ще на 50% скоротилися викиди самого коксохімічного виробництва "Азовсталі".

2011 року "Азовсталь" закрила мартенівське виробництво, перевівши потужності з виплавки сталі в конвертерний цех. До травня 2013 року мартенівські печі вже повністю демонтували.

Зараз триває масштабна робота з переробки шлакових відвалів ММК ім. Ілліча і "Азовсталі" з використанням установок АМКОМ.

Інвестиції в модернізацію виробництва дозволили маріупольським комбінатам за п'ять років скоротити викиди в повітря майже на чверть.

Генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков зазначає, що сучасна металургія - це чисте виробництво і високі стандарти соціальної відповідальності.

"Метінвест" є однією з небагатьох українських компаній, які навіть під час економічних і політичних потрясінь не припиняють розвивати і модернізувати виробництва, орієнтуючись на сучасні екологічні стандарти. У Маріуполі ми, з одного боку, вивели з експлуатації застарілі виробничі потужності, з іншого - реалізуємо інноваційні "зелені" проекти на нинішніх потужностях. Усупереч усім труднощам, ми і далі будемо інвестувати в поліпшення екології. Наше завдання зараз сконцентруватися на проектах, які дадуть найбільший екологічний ефект у найближчій перспективі", - сказав топ-менеджер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram