ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд розірвав угоду "Укргазвидобування" з фірмою Онищенка

Колишнє керівництво "Укргазвидобування" спільно з ТОВ "Фірма ХАС" завдали державі понад 500 млн грн збитків

Суд розірвав угоду "Укргазвидобування" з фірмою Онищенка
Александр Онищенко
Фото: delfi.ua

Господарський суд Києва розірвав угоду про спільну діяльність між ПАТ "Укргазвидобування" і ТОВ "Фірма ХАС" депутата Олександра Онищенка (група "Воля народу").

Про це повідомляє офіційний сайт Генеральної прокуратури.

Встановлено, що колишнє керівництво "Укргазвидобування" за попередньою змовою організувало продаж газу, видобутого за угодами про спільну діяльність, в тому числі з ТОВ "Фірма ХАС", за цінами, суттєво нижчими, ніж ринкові.

"Спільна діяльність за цією угодою з 2013 року принесла збитків на суму понад 500 млн грн, адже ціна, за якою реалізувався газ на фіктивних аукціонах, була навіть нижчою за рентну плату, встановлену на його видобуток", - наголошується в повідомленні.

У зв'язку з цим Спеціалізована антикорупційна прокуратура вступила у господарську справу за позовом ПАТ "Укргазвидобування" до ТОВ "Фірма ХАС" про розірвання угоди про спільну діяльність. За результатами розгляду справи господарським судом Київської області 20 травня було прийнято рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

"У разі подальшого оскарження відповідачами рішення суду першої інстанції Спеціалізована антикорупційна прокуратура і надалі здійснюватиме представництво інтересів держави у справі до набрання рішенням суду законної сили", - йдеться в повідомленні ГПУ.

Нагадаємо, у грудні 2015 року Національні антикорупційне бюро почало кримінальне провадження, в якому фігурує Онищенко. Справа стосується завдання державі збитків у розмірі понад 500 млн гривень під час видобутку природного газу у 2014-2015 роках компаніями, пов'язаними з Онищенком, за угодами про спільну діяльність з держкомпанією "Укргазвидобування".

Йдеться про ПрАТ "Пласт", ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма ХАС", ТОВ "Природні ресурси +" (усі - Київська область), ТОВ "Карпатнадраінвест" (Харківська область). Одним з акціонерів компаній "Фірма ХАС", "Природні ресурси +", "Надра Геоцентр" і "Карпатнадраінвест", згідно з Державним реєстром юридичних і фізичних осіб, є Онищенко.

У січні 2016 року Онищенко зірвав допит у НАБУ. У березні детективи НАБУ провели обшук у його офісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram