ГоловнаЕкономікаБізнес

ДФС оформляє експорт металобрухту всупереч забороні суду

Дві партії через Миколаївську митницю пішли до Туреччини

ДФС оформляє експорт металобрухту всупереч забороні суду
Фото: metallolom.tiu.ru

Державна фіскальна служба оформляє дозвільні документи на експорт брухту чорних металів, зокрема через Миколаївську митницю, незважаючи на тимчасову заборону на його вивезення з країни, накладену Окружним адміністративним судом Києва у рамках забезпечення позову компанії "Метінвест-Ресурс" до Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Згідно з копіями документів, що є у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", електронні митні декларації видано Миколаївською митницею компаніям "Северстальком" і "Техно-Агросервіс". Одержувачем обох партій металобрухту вказана турецька Icdas Celik Enerji Tersane ve Ulasi m San. A.S.

Дата дозвільної позначки Миколаївської митниці на експорт товару - 24 травня 2016 року.

На запит агентства у ДФС із проханням пояснити причини видачі дозвільних митних документів на експорт металобрухту відповідь на момент виходу матеріалу не надійшла.

Наразі у суді розглядаються два позови до МЕРТ про визнання наказу №337 від 1 березня про затвердження балансу брухту на 2016 рік незаконним. Окружний адмінсуд Києва призупинив дію наказу МЕРТ в рамках забезпечення позовів. Також призупинено дію наказів МЕРТ №446 і №519 про реєстрацію, оформлення та видачу карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічних контрактів від 16 і 28 березня 2016 року відповідно. МЕРТ заборонено реєструвати і оформляти картки на експорт на підставі цих наказів. Крім того, ДФС т її територіальним органам заборонено проводити митне оформлення експортованого металобрухту, на який оформлено картки реєстрації, видані МЕРТ з 16 березня 2016 року.

Метпідприємства України відчувають гостру нестачу металобрухту. Зокрема, новий завод "Інтерпайп Стіл" через відсутність брухту у 2015 році загалом простоював 63 доби.

Дефіцит металобрухту для внутрішнього споживання у 2015 році становив 855 тис. тонн, або 22% від потреби (3,92 млн т) - за даними об'єднання "Металургпром". Основною причиною дефіциту брухту у 2015 році став експорт. Згідно з даними ДФС, минулого року він становив 1,213 млн тонн, що є найбільшим показником за останні 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram