ГоловнаЕкономікаБізнес

Philip Morris заявила про необґрунтовані претензії з боку ДФС на 4,1 млрд грн

Тютюнова компанія готова позиватися до податкової.

Philip Morris заявила про необґрунтовані претензії з боку ДФС на 4,1 млрд грн
Фото: pmi.com

Тютюнова компанія Philip Morris Ukraine заявила, що департамент податкового і митного аудиту Державної фіскальної служби всунув їй необґрунтовані претензії на суму 4,1 млрд грн.

"Зараз офіційно штраф ще не нараховано. Перевірку було завершено 10 травня, а 24 травня минув фінальний термін для оформлення документів про її результати. На сьогодні компанія Philip Morris Ukraine не отримала жодних висновків і повідомлень", - цитує "Інтерфакс-Україна" директора з корпоративних зв'язків компанії Наталію Бондаренко.

За її словами, у 2015-2016 рр. компанія ввозила в Україну сировину, скеровувала її на митний режим опрацювання (із застосуванням умовного повного звільнення від оподаткування) і вивозила готову продукцію за межі України на підставі договорів купівлі-продажу.

Загальна вартість готової продукції, виготовленої й експортованої в режимі переробки на митній території України, становить $97 млн.

"Митний кодекс дозволяє скеровувати на митний режим переробки товари на підставі договорів купівлі-продажу. Така позиція офіційно висловлювалася Мінфіном, підтримується профільним департаментом організації митного контролю ДФС", - прокоментувала представник компанії.

Однак департамент податкового і митного аудиту ДФС вважає, що договори купівлі-продажу не можуть бути підставою для скерування товарів на митний режим переробки. На його думку, операції компанії повинні відповідати положенням закону "Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах", який втратив чинність 2012 року. Як наслідок, від підприємства зажадали сплатити 4,1 млрд грн податків.

"Ми вважаємо, що така позиція ДФС створює істотні репутаційні загрози інвестиційному клімату і загрози для інших підприємств. До початку перевірки компанія працювала над стратегією, згідно з якою українське виробництво розглядалося як платформа для створення технологічного експортного хаба з відповідною ресурсною та науковою базою", - повідомила директор з корпоративних зв'язків Philip Morris Ukraine.

Згідно з планом, передбачалося збільшення експортної потужності компанії до $300 млн щорічно.

За словами Бондаренко, зараз під загрозу потрапляє підписання зовнішньоекономічних контрактів підприємств, що працюють на території України, в тому числі Philip Morris Ukraine. "Ми сподіваємося, що нам вдасться донести нашу позицію до ДФС і продовжити співпрацю в робочому режимі. У разі розвитку песимістичного сценарію компанія буде оскаржувати рішення ДФС згідно з офіційними адміністративними і судовими процедурами із залученням експертів, інвесторів з інших секторів бізнесу і міжнародної спільноти для публічного обговорення ситуації", - додала вона.

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура України запідозрила одного з найбільших телеком-операторів країни - компанію "Київстар" - в ухиленні від податків в особливо великих розмірах.

Прес-служба відомства повідомила, що Генпрокуратура "здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні про ухилення від сплати податків посадовими особами АТ "Київстар" на суму понад 2,3 млрд грн".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram