ГоловнаЕкономікаБізнес

Начальника Миколаївської митниці викрили у брехні з приводу експорту металобрухту

Скандал з оформленням партій брухту набирає обертів.

Начальника Миколаївської митниці викрили у брехні з приводу експорту металобрухту

Голова Миколаївської митниці Роман Кріль надав неправдиву інформацію в своєму коментарі про те, чому його підлеглі оформляють експорт металобрухту всупереч забороні суду.

Про це пише видання uaprom.info.

24 травня 2016 року Миколаївська митниця видала електронні митні декларації компаніям "Северстальком" і "Техно-Агросервіс" на експорт брухту чорних металів, хоча в країні діє мораторій на вивезення металобрухту, накладений Окружним адміністративним судом Києва в рамках забезпечення позову компанії "Метінвест-Ресурс" до Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Одержувачем обох партій металобрухту вказано турецьку компанію Icdas Celik Enerji Tersane ve Ulasi m San. A.S.

В інтерв'ю регіональним ЗМІ Кріль заявив, що експорт металобрухту з України не порушує чинного законодавства. "Ми діємо в рамках чинного законодавства. Є рішення суду, в пункті 6 якого зазначено: якщо картка реєстрації контракту видана Міністерством економіки України до 16 березня 2016 року, це не унеможливлює будь-яке оформлення з експортного товару. Відповідно, все, що не вказано, є законним", - пояснив дії митників Кріль.

Однак видання зазначає, що МЕРТ опублікував протоколи засідання комісій із розподілу квот на експорт металобрухту в 2014-2016 роках. У них зазначено, що "Северстальком" і "Техно-Агросервіс" отримали картки на вивезення по 3 тис. тонн сировини саме 16 березня 2016 року, що і заборонено судом. Більше того, покупцями вказано не турецького контрагента, а офшорні компанії Veloma Trading LTD (Кіпр) і Vroviton Industries LP (Великобританія) відповідно.

"Можна було б припустити, що ці компанії намагаються експортувати брухт за картками, отриманими ще в 2015 році. Однак, за даними МЕРТ, назва ТОВ "Техно-Агросервіс" у протоколах комісій від минулого року не згадувалася жодного разу", - йдеться в публікації.

Що стосується компанії "Северстальком", то рішенням комісії від 10 червня 2015 року їй було видано квоту на 3 тис. тонн під офшор Wilton Trade ltd. Але вже 5 серпня комісія рекомендувала виключити цю компанію зі списку одержувачів квот у зв'язку з тим, що цей суб'єкт у 30-денний термін не усунув зауваження, згідно з якими йому раніше було відмовлено в реєстрації контракту.

Нагадаємо, голова ДФС України Роман Насіров назвав Миколаївську митницю серед проблемних і анонсував створення міжвідомчих мобільних підрозділів, які будуть спрямовані на боротьбу з порушеннями на регіональних митницях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram