ГоловнаЕкономікаБізнес

Необхідно встановити однакові алгоритми оцінки ризиків для всіх митниць, - експерт

В Україні під огляд підпадає близько 30% вантажів, а в Європі - не більш як 1%.

Необхідно встановити однакові алгоритми оцінки ризиків для всіх митниць, - експерт

Система управління ризиками в українській митній системі містить дуже багато критеріїв, за якими компанії потрапляють у список ризикованих, а вантажі підлягають перевірці.

Про це заявила голова ГО "Митний контроль" Інна Біленко в інтерв'ю "Діловій столиці".

За її словами, крім затвердженого ДФС списку критеріїв ризиків, митниці в регіонах доповнюють цей перелік своїми ризиками, на підставі яких вони можуть затримати вантаж будь-якої компанії і піддати його ретельному огляду.

"В управлінні профілювання ризиків департаменту митного контролю Державної фіскальної служби обґрунтовують це тим, що на кожній митниці є якісь свої нюанси роботи й інспекторам на місцях видніше, які порушення найчастіше скоюють компанії ЗЕД. Ми ж впевнені в тому, що необхідно встановити чіткі, однакові алгоритми оцінки ризиків для всіх митниць", - говорить Біленко.

Крім того, підставою для огляду може бути орієнтування із СБУ або органів прокуратури про те, що стосовно якогось автомобіля є підозра - в ньому може перевозитися контрабанда або вантаж за фальшивими документами і т. ін. Найчастіше за подібними орієнтуваннями можуть стояти конкретні замовники, які бажають створити проблеми своєму конкуренту.

Голова "Митного контролю" зауважила, що через таку систему в Україні під огляд підпадає близько 30% вантажів,  тоді як в Європі оглядається не більш як 1%.

Біленко вважає, що необхідно запобігати злий умисел на етапі зародження ідеї порушити закон: "Саме для цього необхідно повідомляти суб'єктів ЗЕД про внесення їх в базу ризикових. Якщо хтось захоче працювати за схемою заниження митної вартості, заниження ваги і так далі, він не буде змінювати свої принципи, хто готовий ризикувати - повинен знати, що його чекає ретельний контроль, перевірка і як результат - протокол, штраф, конфіскація... Якщо ж порушення зафіксовано, інформація про такі компанії повинна бути у відкритому доступі на інтернет-ресурсі".

У "Митному контролі" очікують, що особлива процедура для товарів на митниці, які підлягають огляду, яка буде введена в Україні з 1 серпня, значно поліпшить ситуацію.

"Ми сподіваємося, що ситуація зміниться. На засіданні 25 травня Кабінет Міністрів прийняв рішення, що обмежує перелік підстав для огляду товарів на митницях. Тепер не всі листи з інформацією від правоохоронних органів будуть підставою для огляду вантажів", - підсумувала Інна Біленко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram