ГоловнаЕкономікаБізнес

МВФ і ЄБРР визнали завищеною ціну Одеського припортового заводу

Україна просить за ОПЗ понад 13 мільярдів гривень

МВФ і ЄБРР визнали завищеною ціну Одеського припортового заводу
Президент ЕБРР Сума Чакрабарти и премьер-министр Владимир Гройсман
Фото: kmu.gov.ua

Стартова ціна Одеського припортового заводу, встановлена Кабінетом Міністрів України, завищена.

Про це йдеться в листі Міжнародного валютного фонду і Європейського банку реконструкції та розвитку, відправленому 27 травня українському уряду, пише Reuters.

Україна просить за ОПЗ понад 13 мільярдів гривень, але МВФ та ЄБРР побоюються, що багато авторитетних міжнародних інвесторів, побачивши ціну, навіть не зацікавляться умовами продажу. У листі йдеться, що це підірве довіру іноземних інвесторів до приватизації заводу, а також завдасть шкоди іміджу України та його потенційній привабливості для прямих іноземних інвестицій.

Прес-секретар прем'єр-міністра України Дмитро Столярчук в коментарі агентству зазначив, що ціна ОПЗ була затверджена відповідно до українського законодавства до того, як призначили нинішній склад Кабміну. Він також підкреслив, що її погодили на зустрічі, де були присутні представники ЄБРР та МВФ.

Нагадаємо, 18 травня уряд затвердив умови приватизації Одеського припортового заводу, давши тим самим старт продажу. Умови конкурсу передбачають наявність щонайменше двох учасників, один з яких має бути нерезидентом України. Завод не може бути проданий російським інвесторам.

Стартову ціну державного пакету акцій (99,6%) ОПЗ визначено оцінювачем у сумі 13,175 млрд гривень. Кабмін з такою вартістю погодився, хоча висловлювалися побоювання, що така оцінка занижена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram