ГоловнаЕкономікаБізнес

Стала відома сума позову "Привату" проти України

Кіпрські офшори Коломойського хочуть 4,7 млрд доларів за "Укрнафту"

Стала відома сума позову "Привату" проти України
Фото: ukrnafta.com

Сума позову міноритаріїв компанії "Укрнафта", підконтрольних групі "Приват" (Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament), поданого проти України у 2015 році, становить 4,674 млрд доларів.

Про це пише видання ZN.ua з посиланням на джерело в уряді.

Вона складається з 2,063 млрд доларів, яку міноритарії "Укрнафти" вимагають через втрату дивідендів; 932 млн доларів, необхідних через штрафні санкції; і 1,679 млрд доларів за втрату вартості акцій.

Кіпрські компанії стверджують, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову проти України: експропріація газу, видобутого ВАТ "Укрнафта" або купівля такого газу за заниженими цінами з боку НАК "Нафтогаз України" протягом кількох років; зміна корпоративної структури ПАТ "Укрнафта" в результаті зміни кворуму для проведення загальних зборів акціонерів з 60% до 50%відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління "Укрнафтою"; збільшення рентної плати за використання надр.

Нагадаємо, позов проти України анонсувався ще в січні 2015 року, коли парламент ухвалив законопроект №1310, згідно з яким було внесено принципову поправку до закоун про акціонерні товариства, що дозволяє провести збори акціонерів за кворуму 50% плюс одна акція.

Наприкінці травня 2015 року Коломойський ще раз заявив, що міноритарії "Укрнафти" подаватимуть позов проти України. За його словами, сума позову має становити близько 5 млрд доларів. У підсумку в липні 2015 року Littop Enterprises, Bridgemont Ventures і Bordo Managament подали позов проти держави Україна в Лондонський суд.

У ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України". Але незважаючи на більшість акцій, контролю над компанією держава не має, оскільки її менеджмент лояльний "Привату". Компанії Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament разом володіють понад 40% акцій "Укрнафти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram