ГоловнаЕкономікаБізнес

Устенко: Україні варто вивчити досвід створення ЗВТ між Кореєю і Євросоюзом

Південна Корея з 1 липня скасовує всі мита на європейські товари.

Устенко: Україні варто вивчити досвід створення ЗВТ між Кореєю і Євросоюзом
Олег Устенко
Фото: Сергей Нужненко

Виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко вважає, що Україні варто вивчити досвід створення зони вільної торгівлі між Південною Кореєю і Європейським Союзом.

Про це він сказав на міжнародному форумі "Економічне співробітництво Україна - Корея", організованому Посольством Республіки Корея в Україні, Інститутом Горшеніна і Ernst & Young,

"Звичайно, ми повинні дивитися на корейський досвід у плані ЗВТ з ЄС. У 2011 році Корея почала працювати в режимі ЗВТ", - нагадав він. На його думку, цей досвід руйнує міф про те, що ЗВТ сильно знизить конкурентоспроможність України.

Устенко розповів, що з 1 липня Корея матиме нульові мита на всі європейські товари, що в майбутньому також буде актуально для України. "Не дивлячись на той факт, що у 2008-2010 роках у Кореї говорили, що вона втратить свої конкурентні переваги, вона їх не втратила. Вона все ще дуже конкурентоспроможна. І якщо поглянути на її експорт, ми побачимо, що постачання з Кореї в ЄС - це переважно продукція машинобудування. Тобто ми говоримо про продукцію з високою доданою вартістю: машини, обладнання. І також правда, що Корея теж отримує з ЄС продукцію машинобудування, технологічну продукцію", - сказав економіст.

При цьому він підкреслив, що Україна повинна в цілому дивитися на макроекономічну і фіскальну політику в Кореї.

"Рівень зростання ВВП у Кореї за останні п'ять років був у районі 1,7-2% на рік. Тобто загалом їхнє економічне зростання було доволі великим. Що абсолютно відрізняється від того, що ми спостерігаємо в нас. Ми зіткнулися з періодом істотного падіння. І лише за підсумками першого кварталу нинішнього року можемо сказати, що тенденція, можливо, змінилася. Тому що перша статистика за перший квартал - 0,1% зростання, а прогноз за підсумками року - близько 1,5%, що все одно набагато нижче, якщо порівнювати з Кореєю", - сказав Устенко.

Він також підкреслив, що Банк Кореї орієнтується на інфляцію в районі 2% цього року, тоді як в Україні вона буде не нижчою за 13%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram