ГоловнаЕкономікаБізнес

Названо порти, які оформляють експорт металобрухту всупереч рішенню суду

Лідирують Миколаїв і Херсон

Названо порти, які оформляють експорт металобрухту всупереч рішенню суду
Фото: new-sebastopol.com

Миколаївський і Херсонські портові кластери стали лідерами у травні за обсягами оформлення експорту брухту чорних металів з України, незважаючи на те, що Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію наказів МЕРТ №337 від 1 березня 2016 року про затвердження балансу брухту на 2016 рік, а також №446 і №519 про реєстрацію, оформлення та видачу карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічних контрактів від 16 і 28 березня 2016 року відповідно.

Такі дані містяться у митних матеріалах ДФС, наявних у розпорядженні бізнес-порталу UAprom.

За цією інформацією, у травні з України було вивезено 112,577 тис. т металобрухту виключно для турецьких споживачів.

Зокрема, Миколаївський портовий кластер оформив 70,788 тис. т сировини. Наприклад, через порт ЧСЗ було вивезено 35,150 тис. т, через Миколаївський річковий порт - 17,2 тис. т, через МТП "Жовтневий" - 12,207 тис. т, через Миколаївський МТП - 6,231 тис. т брухту чорних металів.

Водночас Херсонський портовий кластер дозволив експортувати 36,340 тис. т металобрухту. Так, Херсонський МТП оформив дозволів на 23,735 тис. т сировини, річпорт Нової Каховки - 7,296 тис. т, порт "Дніпряни" - 2,672 тис. т, Херсонський річковий порт - 2,637 тис. т.

При цьому брухтотрейдерам через Скадовський МТП вдалося вивезти 2,999 тис. т брухту чорних металів, через Бердянський МТП - 2,450 тис. Т.

Як повідомлялося раніше, у травні 2016 року українські брухтозаготівники поставили на експорт рекордний з липня 2015 року обсяг металобрухту.

Така ситуація викликала суспільний резонанс. З вимогою перевірити законність оформлення експорту металобрухту Миколаївською митницею ДФС України звернувся минулого тижня до НАБУ народний депутат України Яків Безбах.

"Дії посадових осіб Миколаївської митниці ДФС України можуть бути кваліфіковані як свідоме невиконання рішення суду та зловживання службовим становищем, за що передбачено відповідальність статтями 382 і 864 Кримінального кодексу", - йдеться у зверненні депутата до НАБУ.

Раніше з вимогою обмежити вивезення металобрухту з країни через його дефіцит у Кабінет Міністрів і Верховну Раду звернулися об'єднання "Металургпром" та Федерація металургів України.

Як відомо, металургійні підприємства вже 1,5 року відчувають гострий дефіцит металобрухту. За 4 місяці 2016 року металургам було поставлено 870 тис. т брухту (80% від потреби і 84% від обсягу постачання за 4 місяці 2015 року). У квітні меткомбінати змогли закупити 265 тис. т металобрухту (на рівні березня), що склало 89% від їхньої розрахункової потреби.

Як повідомлялося раніше, було подано позов до МЕРТ, третя особа - Державна фіскальна служба (ДФС) України. Раніше "Металургпром" подав позов до МЕРТ про визнання наказу МЕРТ №337 від 1 березня 2016 року про затвердження балансу брухту на 2016 рік незаконним, недійсним і таким, що підлягає скасуванню.

Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію наказу МЕРТ в рамках забезпечення цих позовів. Крім того, відділ примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Мін'юсту відкрив виконавче провадження щодо відповідної виконавчої постанови Окружного адміністративного суду Києва в рамках забезпечення позову до МЕРТ про припинення дії наказів і видачі дозволів на експорт металобрухту.

При цьому ухвалою суду призупиняється дія наказів МЕРТ №446 і №519 про реєстрацію, оформлення та видачу карток реєстрації-обліку зовнішньоекономічних контрактів від 16 і 28 березня 2016 року відповідно. Також МЕРТ заборонено реєструвати і оформляти картки на експорт на підставі цих наказів. Крім того, ДФС і її територіальним органам заборонено проводити митне оформлення експортованого металобрухту, на який оформлено картки реєстрації, видані МЕРТ з 16 березня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram