ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укргазвидобування" відмовилася від спільного видобутку газу з приватними компаніями

Договори СД визнано неефективним форматом.

"Укргазвидобування" відмовилася від спільного видобутку газу з приватними компаніями
Фото: facebook.com/Ukrgasvydobuvannya

Компанія "Укргазвидобування" відмовилася від спільного видобутку газу з приватними компаніями, оскільки такий формат партнерства не виправдав себе.

Про це повідомила прес-служба ПАТ.

"Новий менеджмент не укладав і наразі не планує укладати нові угоди про спільну діяльність з видобутку газу, оскільки такий формат партнерства не виправдав себе. Ми фіксуємо значне падіння видобутку, порушення інвестиційних зобов'язань, зменшення витрат на модернізацію і ремонт обладнання свердловин в операціях СД. Через ці порушення ми звернулися з відповідними позовами до судів про їх розірвання", - розповіла директор з правових питань підприємства Олена Кобець.

За її словами, останній такий договір було укладено ще в січні 2014 року.

Зараз УГВ має вісім укладених угод про спільну діяльність. Стосовно семи з них тривають судові розгляди (з компаніями "Карпатигаз", "Надра Геоцентр", "Фірма" ХАС", "Цефрей", "Діон", "Карпатнадраінвест" і "Природні ресурси+"). Ще з однією компанією ведуться досудові переговори.

Як мінімум частина із цих компаній контролюються нардепом Олександром Онищенком, який є фігурантом кримінальної справи, розслідуваної Національним антикорупційним бюро.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013 - січня 2016 року компанії "Карпатнадраінвест", "Надра Геоцентр", "Хас", у яких були укладені договори про спільну діяльність з "Укргазвидобування", продавали видобутий газ за заниженою вартістю (по 2,64 тис. грн за тисячу кубометрів при ринковій вартості 7,06 тис. грн) на товарних біржах "Центр" і "Львівська універсальна". Покупцями виступали кілька пов'язаних ТОВ, які потім реалізовували його підприємствам реального сектору економіки вже за справжньою ціною з невеликою знижкою - 6,9 тис. грн.

Сума збитків, завданих державі, оцінюється в 3 млрд гривень (більш ніж 1,3 млрд несплаченої ренти і понад 1,6 млрд гривень незаконних доходів від перепродажу газу через фіктивні підприємства).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram