ГоловнаЕкономікаБізнес

Київську владу попросили допомогти з виведенням газових заправок з тіні

У столиці легально працює лише кожна четверта станція

Київську владу попросили допомогти з виведенням газових заправок з тіні
Фото: esteo.com.ua

Перша київська асоціація зрідженого газу закликає Київміськадміністрацію та інші місцеві органи влади створити прозорі правила гри на ринку зрідженого газу у столиці, щоб вивести його з тіні і збільшити податкові надходження до бюджету міста.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав голова асоціації Олександр Приступов.

"На ринку багато приватних підприємців, які хочуть інвестувати і хочуть розвиватися, хочуть відбудовувати інфраструктуру міста, створювати робочі місця, і для того, щоб це відбувалося, потрібна не тільки ініціатива підприємців, а й безпосередньо градоначальника нашого міста", - сказав Приступов.

За його словами, зараз на ринку склалася ситуація, коли бізнес штучно заганяється в тінь. При цьому експерт зазначив, що публічні правила гри на ринку не прийняті, документи на відкриття нових автогазозаправних станцій (пунктів) не видаються, дозволи на експлуатацію влада розглядає вибірково або ж зовсім ігнорує.

"Київська влада вперто не діє у спробах врегулювати ситуацію на ринку скрапленого газу", - сказав голова асоціації.

Він розповів, що у столиці і області лише 100 з 400 заправок працюють легально. За його словами, кожна нелегальна АГЗС для того, щоб мати можливість працювати, платить близько 30 тис. грн хабарів щомісяця. "У місяць хабарів виплачується 90 млн грн. Це понад 1 млрд грн на рік", - уточнив Приступов, підкресливши, що в умовах легальному ринку ці кошти могли б бути спрямовані в бюджет міста, а потім на розвиток інфраструктури, зокрема ремонт доріг.

Разом з тим, експерт повідомив, що деякі нелегальні АГЗС, до яких влада столиці не має зауважень, можуть бути небезпечні, оскільки працюють без дозвільних документів. На думку асоціації, дій влади з демонтажу незаконних АГЗС недостатньо, оскільки потрібно працювати над причинами, а не наслідками їхнього виникнення.

За інформацією голови асоціації, пересічному споживачеві може бути досить складно визначити різницю між легальною і нелегальною заправкою, але експерт все ж запропонував звертати увагу на наявність куточка споживача на АГЗС, видачу чеків після заправляння і наявність спеціальної форми у працівника заправки, що буде свідчити про роботу станції в рамках закону.

Крім того, Приступов повідомив, що асоціація має намір 11 липня провести круглий стіл за участю представників Міненерговугілля, Мінінфраструктури, народних депутатів і чиновників мерії з метою обговорити правила гри на ринку зрідженого газу.

"Зріджений газ - це альтернативний і екологічний вид палива (порівняно з бензином і дизельним паливом). Це інноваційний ринок, який у всьому світі кожні 5 років подвоюється. За цим майбутнє, і яку модель розвитку ми виберемо, такий розвиток нас і чекає. Майбутнє, у якому продаватимуть незрозумілі оператори ресурс незрозумілого походження, чи майбутнє, в якому ми побачимо об'єкти з автомобільним газом європейського зразка", - підсумував голова Першої київської асоціації зрідженого газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram