ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна переводить на паливо Westinghouse ще чотири блоки АЕС

Американське паливо буде використовуватися на Південноукраїнській АЕС і ЗАЕС.

Україна переводить на паливо Westinghouse ще чотири блоки АЕС
Загрузка кассет Westinghouse на ЗАЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Україна переведе на ядерне паливо Westinghouse ще чотири атомні енергоблоки, крім другого на Південноукраїнській АЕС і п'ятого на Запорізькій АЕС, де воно вже експлуатується або завантажується.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив директор Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Ігор Шевченко.

"На цьому етапі з нашого боку закінчена експертиза технічного рішення поширення палива Westinghouse на енергоблок №5 Запорізької АЕС. З боку експертів і регулятора не залишилося зауважень, що перешкоджають поширенню цього палива безпосередньо на п'ятий енергоблок ЗАЕС. Це означає, що паливо Westinghouse отримало "зелене світло" і буде встановлено на п'ятий енергоблок ЗАЕС. За планами НАЕК "Енергоатом", передбачається віддати під завантаження палива Westinghouse шість енергоблоків - два блоки на Південноукраїнській АЕС і чотири на ЗАЕС", - зазначив він.

Він додав, що змішані зони на блоках, коли паралельно експлуатується паливо різних виробників або різних модифікацій одного виробника - це поширена в світі практика.

"Що стосується дискусійного розуміння про змішане завантаження (використання західного палива в звичних нам "твелівських" завантаженнях), ми вже не раз відповідали на подібні питання і запити. Зараз лунає чимало негативних оцінок з боку російських політиків. У нас теж існують так звані експерти. Чомусь замовчується, що "ТВЕЛ" активно намагається грати на ринку палива західного дизайну ("квадрат"). До нас паливо їде зі Швеції, а в ній самій зараз цікава картина. У 2014 р. на шведській АЕС була встановлена пілотна партія російських касет. І ніхто нічого не писав про ризики. Більш того, в травні цього року росіяни в США підписали угоду з General Electric, Hitachi і Toshiba про створення компанії Global Nuclear Fuel Americas, яка просуватиме російське паливо ("квадрат") на американському ринку. Передбачається зайняти до 10% ринку. Тобто росіяни роблять точно те ж, у чому докоряють нам", - зауважив експерт.

Нагадаємо, що з 2005 року на блоці №3  Південноукраїнської АЕС експлуатуються паливні складки двох виробників - "ТВЕЛ" і Westinghousе. Енергоблок повністю перейде на паливо американської корпорації в 2018 році. В середині червня на п'ятому енергоблоці Запорізької АЕС також почалося завантаження ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (ТВС-WR).

У кінці 2014 року  Westinghouse підписала угоду з "Енергоатомом" про суттєве розширення поставок ядерного палива на атомні електростанції України до 2020 року. Згідно з умовами нового договору, Westinghouse використовує свою всесвітню мережу для виробництва палива і комплектуючих виробів для потреб українського ринку, для чого будуть задіяні виробничі потужності компанії в США і Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram