ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія не даватиме Україні знижку на газ у третьому кварталі

Міністр енергетики РФ пообіцяв, що ціна буде конкурентною і без знижки.

Росія не даватиме Україні знижку на газ у третьому кварталі
Олександр Новак, міністр енергетики РФ
Фото: pravdaurfo.ru

Росія не даватиме Україні знижку на газ у третьому кварталі, заявив у вівторок міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Ціна буде визначена за формулою відповідно до чинного контракту, з прив'язкою до вартості нафтопродуктів за кілька кварталів. Зараз, наприкінці кварталу, відповідні розрахунки на третій квартал будуть зроблені. Швидше за все, за попередньою оцінкою, це будуть конкурентоспроможні ціни, на рівні, що не вищий від ринкових. Якщо ціни будуть ринкові, жодних знижок не буде потрібно", - заявив він в інтерв'ю "Россия-24".

На початку червня "Нафтогаз" повідомив "Газпром" про плани відновити імпорт газу, перерваний наприкінці листопада 2015 року. До початку зими компанія планує закачати в підземні сховища не менш ніж 4 млрд кубометрів.

Нагадаємо, що РФ раніше надавала Україні знижку на газ у вигляді особливого експортного мита, яке віднімали від розрахункової ціни. До липня 2015 року її розраховували за такою формулою: за ціни 333,3 долара США і вище за 1 тис. куб. м газу знижка становила 100 доларів США, за ціни до 333,3 долара США знижка становила 30% такої ціни.

Однак з липня 2015 року Росія вирішила змінити формулу для того, щоб зменшити розмір знижки, і в підсумку вона скоротилася до 12 доларів у першому кварталі 2016 року. У другому кварталі знижки вже не було взагалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram