ГоловнаЕкономікаБізнес

Олег Бахматюк побудує термінал для перевалки рекордного врожаю

Потужність терміналу становитиме 15 млн тонн.

Олег Бахматюк побудує термінал для перевалки рекордного врожаю
Олег Бахматюк
Фото: Макс Левин

Агрохолдинг UkrLandFarming Олега Бахматюка до кінця року почне будівництво власного терміналу для перевалки зерна в порту "Південний" на Чорному морі. Про це пише видання "РБК-Україна" в матеріалі "Зерновий бум: як рекордний урожай обернувся рекордним експортом".

"Про будівництво власного зернового терміналу з потенційними інвесторами домовляється і UkrLandFarming. Перша його черга зможе забезпечити 5 млн т перевалки, друга - 10 млн т. У компанії запевняють, що будівництво терміналу почнеться вже цього року", - пише видання.

Повідомляють, що обсяг залучених інвестицій у будівництво першої черги зернового терміналу становитиме 150-200 млн доларів. За словами Галини Ковток, генерального директора ПрАТ "Райз-Максимко", яке входить до складу групи компаній UkrLandFarming, реалізація проекту створить нові робочі місця, збільшить надходження в регіональний і національний бюджети.

"Також зросте рівень конкуренції між портовими операторами, що позитивно позначиться на якості обслуговування і тарифах перевалки. А загалом новий потужний аграрний хаб на Чорному морі зміцнить експортні можливості України, гарантуючи безперебійне надходження зернових на світовий ринок", - говорить Галина Ковток.

Завершивши будівництво терміналу, власник UkrLandFarming Олег Бахматюк перетворить свою компанію на "зерновий Газпром", вважає видання.

"Порт - це майданчик, на якому будуть перевалювати "зернову нафту", тому в цілому компанія стає значно цікавішою для зовнішнього інвестора", - прокоментував Олег Бахматюк.

Видання також зазначає, що валовий збір групи компаній UkrLandFarming 2015 року був найбільшим серед агрохолдингів - понад 2,5 млн т, що становило близько 6% від загального валового збору в Україні. За обсягом виробництва пшениці холдинг займає перше місце і лише трохи поступається "Кернелу" у виробництві кукурудзи. Обсяг експорт зерна UkrLandFarming у 2015-2016 маркетинговому році зріс до 1,7 млн т, що на 300 тис. більше від минулорічного показника.

Як повідомляли, станом на 30 червня 2016 року Україна експортувала 39 415 тис. т зернових культур. У 2014/2015 маркетинговому році обсяг експорту пшениці, кукурудзи, ячменю та інших зернових становив 34 805 тис. т.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram