ГоловнаЕкономікаБізнес

UkrLandFarming одночасно будуватиме обидві черги зернового терміналу в "Південному"

Комплекс з'явиться по обидва боки Малого Аджалицького лиману

UkrLandFarming одночасно будуватиме обидві черги зернового терміналу в "Південному"
Фото: latifundist.com

Стрімкий розвиток аграрного ринку і зростання обсягів експорту підштовхнули великих національних і транснаціональних зернотрейдерів будувати власні перевантажувальні термінали в українських портах. Про це в матеріалі "Будівництво століття: в "Південному" з'явиться надпотужний зерновий термінал" пише "Голос України".

"Ціла низка зернотрейдерів цьогоріч вводять в експлуатацію нові елеватори в морських портах, а найбільший внесок у розвиток експортних потужностей країни - зерноперевантажувальний термінал на 10 млн тонн - зробить UkrLandFarming Олега Бахматюка", - зазначає видання.

Зерновий комплекс з'явиться по обидва боки Малого Аджалицького лиману. Щоб оперативно завантажувати суховантажі вантажопідйомністю до 100 тис. тонн, компанія проведе днопоглиблювальні роботи біля причалів завдовжки 600 м. Ємність одноразового зберігання зерна на терміналі сягатиме 800 тис. тонн. До складу мультифункціонального аграрного хаба також увійдуть контейнерний термінал, комбікормовий завод і масложировий комплекс, який вироблятиме на експорт понад 260 тис. тонн олії на рік.

"Достатнє фінансування дозволить будувати дві черги одночасно, щоб ввести їх в експлуатацію приблизно в один і той самий момент. Але через 2,5 року з моменту будівництва ми можемо ввести в експлуатацію потужності як 5 млн тонн, так і 10 млн", - цитує видання заступника генерального директора UkrLandFarming Ігоря Петрашка.

За його словами, про притягнення зовнішнього фінансування в такий великий інвестиційний проект UkrLandFarming веде переговори з кредиторами з США і країн Азії.

Ігор Петрашко також відзначив, що без сучасної експортної інфраструктури в морських портах українські аграрії не зможуть збирати нові рекордні врожаї.

"Якби наступного року Україна зібрала 70 млн тонн зерна, то експортувати ще 10 млн тонн не було б можливості. Зерно залишилося б на внутрішньому ринку, ціни на якому впали б, і це призвело би до масового банкрутства сільгоспвиробників", - наголосив заступник генерального директора UkrLandFarming.

Як повідомляли, агрохолдинг UkrLandFarming Олега Бахматюка до кінця року почне будівництво власного терміналу для перевалки зерна в порту "Південний" на Чорному морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram