ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна і Румунія підписали угоду про підключення ГТС на кордоні

Раніше цей маршрут використовував російський "Газпром" для постачання газу в Болгарію.

Україна і Румунія підписали угоду про підключення ГТС на кордоні
Фото: money.cnn.com

Оператори газотранспортних системи України та Румунії підписали угоду про підключення газотранспортних систем у точці "Ісакча" на кордоні між Орловкою (Україна) і Ісакче (Румунія).

Про це повідомляють на сайті "Укртрансгазу".

Угода поширюється на маршрут газопроводу, який використовують для транспортування газу з України в Болгарію (точка підключення "Негру Вода 1") територією Румунії.

"Угода про підключення до міжнародного газопроводу повністю відповідає вимогам Регламенту Комісії ЄС 2015/703 від 30 квітня 2015 року, що вводить мережевий кодекс правил функціональної сумісності та обміну даними. Оператори систем планують забезпечити постійну і безперебійну потужність для транспортування газу в напрямку з України в Болгарію і безперебійну потужність для транспортування газу в реверсному режимі", - наголошено в повідомленні.

Раніше цей маршрут використовував російський "Газпром" для постачання газу в Болгарію, але після закінчення дії договору на використання газопроводу Україна і Румунія вирішили керуватися нормативно-правовим регулюванням ЄС.

Разом з недавно підписаною угодою між Грецією і Болгарією і Болгарією і Румунією про підключення до міжнародного газопроводу ця угода забезпечить двосторонній напрямок (проте наразі тільки віртуальний північний напрямок) газового потоку з України до Греції.

"Таким чином це сприятиме можливостям для місцевих сильно диверсифікувати маршрути постачання газу", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, Україна відкрила доступ ЄС до об'єктів ГТС для моніторингу транзиту газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram