ГоловнаЕкономікаБізнес

Національна організація роздрібної торгівлі виявила у Раді законопроект, що загрожує ринку

"Це може призвести до монополізації ринку великими підприємствами"

Національна організація роздрібної торгівлі виявила у Раді законопроект, що загрожує ринку

Громадська спілка "Національна організація роздрібної торгівлі" (НОРТ) звертає увагу громадськості, бізнес-спільноти, народних депутатів України, членів уряду на неприємну ситуацію, яка розгортається навколо законопроекту №4030, зареєстрованого групою народних депутатів 19 липня.

Про це пише "Цензор" з посиланням на заяву НОРТ у зв'язку з протидією публічному обговоренню законопроекту, який завдасть матеріального збитку підприємствам роздрібної торгівлі.

"Законопроектом, серед іншого, пропонується заборонити розміщення тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб їх було видно за межами місця роздрібної торгівлі або споживачам усередині місця роздрібної торгівлі. Винятком з цього правила повинен стати показ штатним працівником або власником торгового закладу конкретного тютюнового виробу окремому споживачу, старшому за 18 років, на його вимогу.

Таким чином, згідно з цими вимогами, у всіх торгових точках підприємств роздрібної торгівлі, що здійснюють продаж тютюнових виробів, а таких у нашій країні налічується приблизно 70 000, близько 90% з яких є малими і середніми підприємцями, які працюють у селах, містах, селищах по всій Україні, муситимуть провести переобладнання торгових залів і закуповувати спеціальне торгове обладнання.

Слід зазначити, що, за попередніми оцінками, витрати на переобладнання одного торгового залу можуть сягати більш ніж 20 000 гривень, що, за середньомісячного доходу закладу від торгівлі тютюновими виробами у 3-4 тисячі грн, становитиме щонайменше 50% річного доходу малого підприємця від цієї діяльності.

У кого таке обладнання можна закупити? Яка його ціна і як вона буде рости у зв'язку з виникненням попиту на таке обладнання? Це цікавить підприємців.

При цьому, автори законопроекту, свідомо чи несвідомо, жодним словом не обмовилися про те, за рахунок яких джерел повинні бути покриті ці витрати малих і середніх підприємств.

Можливо, за рахунок банківських кредитів з "захмарними" процентними ставками?

Чи шляхом скорочення витрат підприємця, в тому числі заробітних плат?

А, може, за рахунок збільшення роздрібних цін на інші товари, що реалізуються підприємствами торгівлі, в тому числі на продукти харчування?

Чи народні депутати планують компенсувати фінансові втрати, викликані цими несподіваними "державними" рішеннями з державного бюджету?

Потенційним способом виконання вимог закону буде відмова від торгівлі тютюновими виробами та зниження рівня доходів, і без того невеликих, і фактичний "подарунок" державі у вигляді коштів, сплачених за ліцензії на торгівлю тютюновими виробами, відмова від контрактів з постачальниками з відповідними фінансовими наслідками, і списання наявного торгового обладнання для тютюнових виробів.

Це все може призвести до монополізації ринку великими підприємствами, з одного боку, а також до появи занадто великої кількості нелегальних торгових точок, з іншого боку.

З цими питаннями, що зачіпають десятки тисяч громадян, зайнятих у сфері торгівлі, ми планували звернутися до авторів законопроекту - народних депутатів О.Богомолець, А.Гопко, експертів з антитютюнової боротьби О.Скіпальського і Т.Шевченка, які сьогодні о 10:00 проводять прес-конференцію в Інформаційному агентстві "Укрінформ".

Однак, на жаль, нам було в категоричній формі відмовлено в акредитації на цій прес-конференції, і ми позбавлені можливості безпосередньо поставити цим особам наші запитання.

Від імені нашої організації ми висловлюємо своє обурення таким ставленням до власних виборців і громадян, які своїми податками оплачують діяльність законодавців. При цьому законодавці забезпечують собі закриті комфортні дискусійні клуби, де слухають тільки те, що їм хочеться чути, і заслуховують тільки купку наближених до себе людей, які називають себе експертами.

ГС "Національна організація роздрібної торгівлі" зазначає, що всі підприємства торгівлі, які є членами нашої організації, підтримують і дотримуються чинних норм законодавства про торгівлю тютюновими виробами. У тому числі велика увага приділяється віку осіб, які купують сигарети: у покупців вимагають документи, що підтверджують досягнення 18 років.

Ми закликаємо шановних депутатів дати відповіді на наші абсолютно конкретні питання, що стосуються гаманців і достатку працівників підприємців та їхніх сімей", - йдеться у заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram