ГоловнаЕкономікаБізнес

Українські аграрії вимагають антимонопольного розслідування на вітчизняному ринку добрив

Подорожчання добрив призводить до збитків до 7,2 млрд грн

Українські аграрії вимагають антимонопольного розслідування на вітчизняному ринку добрив
Фото: infoindustria.com.ua

Українські аграрії звернулися до Уряду України з листом, у якому виступили проти обмеження імпорту азотних добрив шляхом введення імпортних мит, і закликали скасувати вже чинні. Крім того, аграрні професійні об’єднання, що підписали це звернення, вимагають провести антимонопольне розслідування на вітчизняному ринку добрив і накласти штрафні санкції на учасників цінової змови. Про це повідомляють на сайті Українського клубу аграрного бізнесу.

Як стало відомо, звернення підписали Геннадій Новіков (ГС «Аграрний Союз України»), Марія Дідух (ВГО «Українська аграрна конфедерація»), Андрій Дикун (ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада»), Тарас Висоцький (Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу») та Іван Томич (Асоціація фермерів та приватних землевласників України).

У відкритому листі-зверненні до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та членів уряду йдеться, зокрема, що спілки підприємств АПК не підтримують неринкових методів регулювання цін і просять скасувати антидемпінгові мита на аміачну селітру та не вводити додаткових мит на карбамід та карбамідно-аміачну суміш (КАС).

Як повідомляють у листі аграріїв, після введення у 2014 році антидемпінгового мита на аміачну селітру, внутрішні ціни на всі основні види азотних добрив (аміачну селітру, карбамід і КАС) значно виросли, перевищивши експортні на 14-17%. Зокрема зростання вартості карбаміду відбулося, незважаючи на його надлишок і затоварення ним складів. При цьому ефект від введення мита був нівельований цим ціновим коливанням, що призвело, зокрема, до збільшення обсягів імпорту аміачної селітри в першій половині 2016 р.

Тому аграрні громадські об’єднання звернулися до прем’єр-міністра з проханням доручити Антимонопольному комітету України провести антимонопольне розслідування на ринку добрив і накласти штрафні санкції на учасників цінової змови. Аграрії вважають за необхідне ввести постійний нагляд з боку Антимонопольного комітету за відповідністю цін внутрішнього ринку економічно обґрунтованому рівню та з метою уникнення нових змов на ринку добрив.

«Ситуація, коли внутрішні ціни на азотні добрива помітно перевищують експортні, є неприпустимою ані з погляду економічних міркувань, ані з погляду здорового глузду. Логічно, що в разі експорту виникає низка додаткових витрат, у тому числі й на логістику, а тому ціни всередині країни мають бути нижчими за експортні, як це відбувається, наприклад, із зерновими, бобовими та технічними культурами», - йдеться, зокрема, у зверненні. – Натомість подорожчання добрив призводить до значних збитків, яких зазнає вітчизняний сільгосптоваровиробник. Так, лише за рахунок різниці в ціні на азотні добрива загальні втрати українських аграріїв за 2014 – 2016 рр. складуть близько 7,2 млрд грн. Однак незважаючи на це, сьогодні існує ризик введення додаткових антидемпінгових мит на інші азотні добрива – карбамід і КАС».

Як повідомляли ЗМІ, 9 серпня 2016 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України провело нараду щодо можливого обмеження імпорту карбаміду та карбамідно-аміачної суміші (КАС) в Україну та введення антидемпінгових мит на цю продукцію. 15 серпня 2016 р. у Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулася робоча нарада із питань забезпечення потреби сільськогосподарських товаровиробників у мінеральних добривах та ситуації на цьому ринку, де українські аграрії висловили занепокоєння продовженням дії підвищеного антидемпінгового мита на імпорт аміачної селітри, що руйнує конкурентність ринку мінеральних добрив і створює умови для необґрунтованого зростання цін. Аграрії також заявили, що вимагають припинення зловживань на ринку мінеральних добрив з боку монополії підприємств Дмитра Фірташа (чотири з п’яти вітчизняних заводів з виробництва добрив, які працюють нині, належать саме йому), що призводить до втрат агросектору, та закликали АМКУ почати антимонопольне розслідування на ринку добрив. Раніше також повідомляли, що підприємства Фірташа звернулися до Уряду України з вимогою ввести додаткові мита на карбамід і КАС, які експортують з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram