ГоловнаЕкономікаБізнес

Уряд РФ став єдиним постачальником палива для "ДНР" і "ЛНР"

Місце Курченка зайняла компанія, яка перебуває у сфері управління Міненерго РФ.

Уряд РФ став єдиним постачальником палива для "ДНР" і "ЛНР"
Фото: EPA/UPG

Починаючи із січня 2016 року, уряд Росії став монопольним постачальником бензину і дизельного палива для території Донбасу, яка перебуває під контролем угруповань "ДНР" і "ЛНР".

Як повідомляє видання "Лига.net" з посиланням на дані Федеральної митної служби РФ, 100% палива на окуповані території в першому півріччі постачало зовнішньоекономічне об'єднання "Промсырьеимпорт", єдиним власником якого є уряд РФ. За шість місяців обсяг поставок склав близько 92,7 тис. тонн на суму $61,5 млн.

Увесь обсяг нафтопродуктів відвантажують з Уфимського нафтопереробного заводу, який належить нафтовій компанії "Башнефть". З кінця 2014 року 71% акцій "Башнефть" перебуває у власності Російської держави.

Спочатку паливо з РФ на окуповані території постачали близько 10-15 приватних компаній. До березня 2015 року 60% ринку постачань нафтопродуктів зайняли компанії ТОВ "Ойлінвест" і ТОВ "Ойлінвест-2014" бізнесмена Сергія Курченка.

Але у вересні 2015 року схема дала збій і бойовики ввели "санкції" проти Курченка, що призвело до серйозного дефіциту палива на окупованих територіях. Тому Росія організувала нову схему постачання через компанію, яка перебуває у сфері управління Міністерства енергетики РФ.

У публікації наголошено також, що постачання "Промсырьеимпорта" на Донбас звільнені від вивізного мита.

Нагадаємо, що війна значно вплинула на економічну активність сходу України. За оцінками економістів, у великих містах Донбасу вона знизилася до 30-50%, а в невеликих - до 10% від рівня, зафіксованого до початку бойових дій.

Після угод "Мінськ-1" і "Мінськ-2" ознак відновлення економіки в регіоні немає. Ситуація не покращилася навіть після зниження інтенсивності боїв порівняно з квітнем 2014-го - лютим 2015-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram