ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" пригрозила скоротити кількість приміських поїздів

Електропоїзди зношено на 85%, дизель-поїзди - на 99%.

"Укрзалізниця" пригрозила скоротити кількість приміських поїздів
Фото: Макс Требухов

Електро- та дизель-поїзди для приміського сектору зараз зношено на 85-99%, заявили в "Укрзалізниці".

"Знос моторвагонного рухомого складу, який використовують для приміських перевезень пасажирів, сягає критичної межі. Роками з місцевих бюджетів не виділяли коштів для закупівлі нових електро-і дизель-поїздів для приміського сектору, як це прописано в Законі України «Про залізничний транспорт», і не повертали перевізнику в повному обсязі коштів за перевезення пільговиків. Як наслідок, зараз електропоїзди зношено на 85%, дизель-поїзди - 99%, рейкові автобуси - понад 18%", - сказано в повідомленні.

182 електропоїзди і 139 дизель-поїздів підлягають списанню, але працюють із перевищенням норм, установлених виробником.

УЗ зазначає, що за всі роки незалежності України не виконувалися положення статті 10 закону України "Про залізничний транспорт", згідно з якими приміський рухомий склад слід купувати із залученням коштів місцевих бюджетів.

"Поки що залізничникам удається організовувати перевезення пасажирів у приміському секторі, але, з огляду на стан парку і неготовність місцевої влади компенсувати перевезення пільговиків, уже в майбутньому кількість приміських поїздів може скоротитися", - підсумували в компанії.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" збирається оновити локомотиви і зараз вибирає найвигіднішу пропозицію від іноземних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram