ГоловнаЕкономікаБізнес

Гройсман: пільги на перевезення країні-агресору надавати неприпустимо

"Ми працюємо, щоб сформувати абсолютно правильний підхід до тарифів на перевезення".

Гройсман: пільги на перевезення країні-агресору надавати неприпустимо
Фото: EPA/UPG

Уряд працює над переглядом тарифів на перевезення для національних виробників.

Про це прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив у Верховній Раді під час Години запитань до уряду, пише Цензор.

Відповідаючи на зауваження Олега Ляшка, який заявив, що українським виробникам підвищують тарифи на перевезення, а російським перевізникам - знизили вдвічі, Гройсман заявив: "Ми працюємо над тим, щоб сформувати абсолютно правильний підхід не тільки до тарифів на перевезення для національного виробника залізницею, а й портових зборів і рентних платежів. Ми повинні подивитися в усіх сферах, у всіх секторах економіки, де ми сьогодні щодо наших конкурентів у світі".

Разом із тим, коментуючи надання пільг російським перевізникам, Гройсман зазначив: "Безумовно, надавати будь-які переваги країні-агресору неприпустимо".

Зі свого боку міністр інфраструктури Володимир Омелян, коментуючи зауваження Ляшка про підвищення тарифів на перевезення нацвиробника, зазначив, що слова голови "Укрзалізниці" Войцеха Бальчуна неправильно інтерпретували: "Про підвищення тарифів мова точно не йде. Я думаю, що це просто труднощі перекладу".

Щодо надання пільг росіянам, то міністр зазначив, що Україна зараз є вкрай неконкурентною: "Щороку ми втрачаємо транзиту на 50% і більше. Саме тому уряд ще минулого року прийняв рішення про встановлення 50% знижки на транзит для всіх" .

Омелян нагадав, що Україна зараз бере участь у проекті "Шовковий шлях" - транзит з ЄС у Китай і країни Перської затоки: "Без конкурентної ціни ми б нічого не змогли зробити".

Разом із тим, за словами міністра, для підтримки національного виробника уряд спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією і Світовим банком розробляє нову методику нарахування портових тарифів і зборів, щоб український виробник був конкурентоспроможним у Чорноморському басейні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram