ГоловнаЕкономікаБізнес

Вищий госпсуд відмовив Дерипасці в перегляді націоналізації ЗАлК

Суд підтвердив рішення попередніх інстанцій.

Вищий госпсуд відмовив Дерипасці в перегляді націоналізації ЗАлК
Запорожский алюминиевый завод
Фото: sbu.gov.ua

Генеральна прокуратура відстояла інтереси держави, пов'язані з поверненням у держвласність контрольного пакета акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК).

Про це повідомляють на сайті ГПУ.

У лютому 2001 року між Фондом держмайна і ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" було укладено договір купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "ЗАлК", за умовами якого, крім зобов'язання покупця сплатити ціну за пакет акцій, також передбачалося обов'язкове погашення ним боргів приватизованого підприємства, а саме - довгострокових зобов'язань товариства перед Державним експортно-імпортним банком за кредитною угодою на суму понад $75 млн.

Водночас покупці контрольного пакета акцій ЗАлК - ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" (Російська Федерація) та компанія "VELBAY HOLDINGS LIMITED" (Кіпр) уникали виконання інвестиційних зобов'язань з погашення заборгованості. Це і послужило підставою для пред'явлення Генпрокуратурою відповідного позову.

"Не покидаючи спроб залишити у своїй власності контрольний пакет акцій підприємства, відповідач звернувся до суду про перегляд рішення госпсуду Києва за нововиявленими обставинами. Однак Вищий господарський суд України, погодившись із доказами Генпрокуратури про безпідставність такої заяви, залишив чинним рішення судів про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ВАТ "ЗАлК" вартістю понад 380 млн гривень і повернення їх у власність держави", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, в 2001 році ФДМ продав ЗАлК компанії "АвтоВАЗ-Інвест". За умовами договору інвестор повинен був заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги перед Укрексімбанком. Однак "АвтоВАЗ-Інвест", а також кіпрська Velbay Holdings, на яку пізніше були переоформлені акції, із заборгованістю так і не розібралися. Кіпрська компанія Velbay Holdings Limited підконтрольна одному з найбільших світових виробників алюмінію - російській компанії "РусАл" Олега Дерипаски.

У зв'язку з невиконанням інвестиційних зобов'язань Україна почала процес націоналізації ЗАлК, який було завершено після того, як у березні Верховний суд підтвердив законність вимог про повернення державі акцій підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram