ГоловнаЕкономікаБізнес

"Філіп Морріс Україна" оскаржить у суді податкові повідомлення ДФС

Фіскальний орган штрафує компанії за діяльність, яку спочатку сам санкціонував.

"Філіп Морріс Україна" оскаржить у суді податкові повідомлення ДФС
Фото: pmi.com

Упродовж березня-червня 2016 ЗАТ "Філіп Морріс Україна", найбільший у країні платник податків серед приватних компаній, а також один із найбільших прямих іноземних інвесторів в Україні, було об'єктом перевірки Державної фіскальної служби щодо дотримання компанією митного законодавства в частині оформлення товарів у митному режимі "переробка на митній території України".

Про це йдеться в заяві ЗАТ "Філіп Морріс Україна", пише "Цензор".

"14 червня 2016 року Управління ДФС у Харківській області за результатами перевірки видало компанії податкові повідомлення-рішення на загальну суму 635,3 млн грн. За результатами адміністративного оскарження, ДФС України залишила рішення ГУ ДФС у Харківській області без змін. Зараз ЗАТ "Філіп Морріс Україна" оскаржує податкові повідомлення-рішення в судовому порядку.

Нагадаємо, йдеться про ситуацію, коли один із департаментів ДФС видав компанії дозвіл, а через деякий час інший департамент тієї ж ДФС поставив під сумнів використання цього дозволу, зобов'язуючи компанію сплатити донарахування податків і штраф за нібито неправомірні дії (неузгодженість позицій департаментів ДФС зафіксована в доповідній записці на ім'я голови ДФС, яка була затребувана в судовому порядку).

З цієї ситуації є однозначна позиція Міністерства фінансів України про законність дій ЗАТ "Філіп Морріс Україна", а також рішення бізнес-омбудсмена на користь компанії. Тому дії ДФС не можна розцінювати інакше, як тиск на компанію.

Окремо зауважимо, що порушення кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків суперечить нещодавнім рішенням Міністерства фінансів і відповідному наказу ДФС, який повинен запобігти відкриттю кримінальних проваджень до остаточного завершення всіх адміністративних і судових процедур оскарження податкових повідомлень-рішень.

Такий стан справ дійсно сумно і однозначно згубно позначиться на інвестиційній привабливості України в сприйнятті міжнародної бізнес-спільноти. Через цей прецедент постраждає також і розвиток експортного потенціалу країни. Зокрема, всі проекти з розвитку експортних напрямків і створення в Україні на базі нашого підприємства в Харкові експортного хаба Philip Morris International вже припинені. Згідно з планом передбачалося збільшення експортної потужності компанії до 300 млн доларів США щорічно. Парадоксальна, абсурдна ситуація, коли фіскальний орган штрафує компанію за діяльність, яку спочатку сам же і санкціонував, не пройде повз увагу і інших експортерів", - йдеться в заяві.

Компанія має намір відстоювати свою позицію в суді і сподівається, що на суд не буде чинитися тиск, а мета наповнити в будь-який спосіб бюджет не суперечитиме нормам чинного законодавства України.

Компанія підтримує озвучену бізнес-омбудсменом під час зустрічі з прем'єр-міністром 13 вересня 2016 року пропозицію провести службове розслідування щодо посадових осіб ДФС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram