ГоловнаЕкономікаБізнес

Німецька компанія призупинила роботу в Україні через "надуману кримінальну справу", - директор

Фіскали здійснили виїмку документів і арештували одинадцять цистерн з сировиною і продукцією компанії.

Німецька компанія призупинила роботу в Україні через "надуману кримінальну справу", - директор
Фото: matrapac.com

Робота німецького представництва "Матрапак ГмбХ", яке будує нафтохімічний завод у Харківській області, вже майже місяць зупинена через "надумане" кримінальне провадження. Таку думку у своєму блозі висловив директор представництва німецької компанії "Матрапак ГмбХ" Олександр Капустін, пише РБК-Україна.

"В Україні багато люблять говорити про важливість інвестицій і позицію країни в рейтингу Doing Business. Інвесторів кличуть, для них знімають ролики і проводять форуми. Реалії бізнесу в Україні виглядають зовсім інакше", - пише Капустін.

Він зазначає, що сьогодні виповнюється рівно місяць, як зупинено роботу виробничого комплексу представництва німецької компанії "Матрапак ГмбХ". Він розташований у Краснокутському районі Харківської області, де здійснюється випуск широкого асортименту продукції нафтохімії.

"Причина: надумане кримінальне провадження. Фіскали здійснили виїмку документів і арештували одинадцять цистерн із сировиною і продукцією компанії. Суд і слідчі органи анітрохи не бентежить, що представництво німецької компанії не вело діяльності на території України в період, вказаний у матеріалах слідства", - заявив Капустін.

Він також повідомив, що вже скерував понад 40 звернень у різні органи й інстанції, але всі вони були залишені без уваги або розглянуті формально.

"Матрапак ГмбХ" - німецький виробник складних органічних розчинників і продуктів нафтохімії. Продукція компанії продається і в супермаркетах України, і Західної Європи. Раніше в компанії декларували намір інвестувати в розвиток виробництва в Україні 15 млн євро (420 млн грн) до кінця 2018 року. У 2016 році "Матрапак ГмбХ" вже вклав в українську економіку понад 200 млн грн у вигляді поставки унікального обладнання", - зазначає автор блогу. За даними Капустіна, зараз закінчується монтаж першої черги заводу з виробництва інгібітора гідратоутворення потужністю 750 тонн на місяць. Вартість обладнання становить 8 млн євро. Постачальник - американська компанія Plant Process Equipment Inc.

"Інгібітори гідратоутворення - затребуваний і стратегічно важливий продукт для газодобувної галузі України. Зараз вони переважно імпортуються з Російської Федерації для потреб українських газовидобувників. Але всі плани поки що перекреслені діями Податкової міліції в Харківській області та суду першої інстанції. Модернізацію відкладено, не виконуються зовнішньоекономічні контракти, співробітники підприємства сидять без роботи. А німецька сторона серйозно розглядає можливість виходу з проекту. Усе це наслідок дій тиску на німецький бізнес з боку податкової міліції, яка стоїть на межі реорганізації", - пише Капустін.

Він наголосив, що в законопроекті Мінфіну відкрито визнають, що податкова міліція в нинішньому вигляді є інструментом для тиску на бізнес. "Зараз у Харківському апеляційному суді компанія оскаржує рішення суду першої інстанції про арешт сировини і продукції, що належать компанії "Матрапак ГмбХ". Минулого четверга судді другої інстанції прийняли безпрецедентне рішення - втретє відкласти розгляд позову для врегулювання питання сторонами. Наступне засідання апеляційного суду у справі відбудеться 31 жовтня. У нас немає жодних ілюзій. Але абсурдність дій фіскальних органів і судової влади в Україні перебуває поза межею здорового глузду", - резюмував директор підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram