ГоловнаЕкономікаБізнес

Дерипаска подав у міжнародний арбітраж через націоналізацію ЗАлК

Скаргу розгляне Міжнародний центр урегулювання інвестиційних суперечок.

Дерипаска подав у міжнародний арбітраж через націоналізацію ЗАлК
Фото: mix.zp.ua

Компанія "РусАл" російського мільярдера Олега Дерипаски 25 жовтня подала заяву в міжнародний арбітраж у зв'язку націоналізацією Запорізького алюмінієвого комбінату, який раніше належав їй.

Справу розглядатиме Міжнародний центр урегулювання інвестиційних суперечок (ICSID, входить у групу Світового банку), пише "РИА Новости".

"Дочірні товариства ОК "РусАл" звернулися в Міжнародний центр урегулювання інвестиційних суперечок із заявою, що містить вимоги про компенсацію інвестицій у ВАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат". Відповідачем за заявою є Україна. ОК "РусАл" розраховує, що законність вимог дочірніх товариств компанії буде повністю підтверджена арбітражним судом", - сказав представник "РусАл".

Нагадаємо, 2001 року ФДМ продав ЗАлК компанії "АвтоВАЗ-Інвест", за умовами договору, інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги перед Укрексімбанком. Однак "АвтоВАЗ-Інвест", а також кіпрська Velbay Holdings, на яку пізніше переоформили акції, із заборгованістю так і не розібралися. Кіпрська компанія Velbay Holdings Limited підконтрольна одному з найбільших світових виробників алюмінію - російській компанії "РусАл" Олега Дерипаски.

У зв'язку з невиконанням інвестиційних зобов'язань Україна почала процес націоналізації ЗАлК, який завершили після того, як Верховний Суд підтвердив законність вимог про повернення державі акцій підприємства.

Пізніше "РусАл" спробував домогтися перегляду рішення через нововиявлені обставини, але Вищий господарський суд України відхилив позов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram