ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні стартувала програма пільгової іпотеки

Перший договір підписали в Сумах.

В Україні стартувала програма пільгової іпотеки
Фото: Макс Левин

Програма зі здешевлення вартості іпотечних кредитів в Україні стартувала 15 травня з договору, укладеного в Сумах.

15 травня голова Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмир підписав перший договір із компенсації відсоткової ставки позичальникові, йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Договір дозволить жителю Сум із дружиною і двома дітьми, який перебував у квартирній черзі понад 10 років, отримати наприкінці року 2-кімнатну квартиру загальною площею 58 кв. м у будинку по вулиці Ковпака, 41-а.

Термін кредитування та отримання компенсації - 15 років.

Згідно із затвердженим урядом порядком і укладеним договором, громадянин виплачуватиме повну вартість місячного платежу, що складається з тіла кредиту і відсотків.

Водночас Сумська обладміністрація за рахунок коштів державного бюджету компенсує різницю між процентною ставкою по кредиту, яка становить 16%, і 3% річних (тобто 13% річних).

Кошти позичальникові повертатимуть на спеціальний рахунок.

Нагадаємо, раніше в Мінрегіонбуді визначили перші 542 квартири під дешеву іпотеку. Затверджені квартири розташовані в 16 об'єктах Волинської, Запорізької, Полтавської, Сумської та Чернівецької областей і Криму. Найбільше, 7 об'єктів, розміщено в Сумах.

Програму здешевлення іпотеки затверджено Кабміном 3 травня. За планами, за цією програмою буде видано 30 тис. кредитів, що дозволить залучити майже 10 млрд грн у будівельну галузь і забезпечити житлом понад 40 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram