ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада відклала введення податку на нерухомість

Депутат Хомутиннік пояснив причини такого рішення.

Рада відклала введення податку на нерухомість
Фото: Макс Левин

Верховна Рада затвердила в цілому законопроект, яким мораторій на введення в дію податку на нерухоме майно продовжено до 1 січня 2013 року.

За прийняття законопроекту № 9661-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм" проголосували 235 депутатів.

"Це пов'язано з тим, що уряд подав законопроект, в якому запропоновано нову концепцію податку на нерухомість, цей податок вимагає комплексних змін, над якими профільний комітет спільно з урядом працюватиме. Узгоджену редакцію буде винесено на обговорення в сесійній залі", - пояснив під час обговорення законопроекту нардеп від ПР Віталій Хомутиннік.

Ухвалений законопроект також встановлює мораторій на застосування адміністративних санкцій за окремі порушення податкового законодавства до кінця цього року. Це стосується порушень у заповненні податкових декларацій, сплати єдиного податку в розмірі 15% для підприємців 1 і 2 груп, які ведуть діяльність, не зазначену у свідоцтві, помилок у заповненні книги ведення доходів і витрат.

"Ми врахували пропозиції представників малого бізнесу і спростили процедуру реєстрації платників єдиного податку платниками ПДВ. Зокрема, скасовано обмеження щодо добровільної реєстрації платників ПДВ (не тільки в сфері малого бізнесу). Крім того, скорочено термін реєстрації платників ПДВ у податкових органах із 10 до 5 робочих днів, вдосконалюється порядок нарахування ПДВ у туристичній сфері тощо. Зміни також стосуються вдосконалення системи податкового адміністрування, передусім у сфері лібералізації податкових процедур. Так, наприклад, спрощується процедура відкриття банківських рахунків, а також порядок підписання податкової декларації підприємцем у разі відсутності у нього фахівця, який відповідає за бухгалтерський облік", - заявив Хомутиннік.

За словами Хомутинніка, закон також дозволяє виробникам і торговцям ювелірними виробами використовувати спрощену систему оподаткування і платити єдиний податок у розмірі 5% від доходу.

Нагадаємо, податок на нерухомість мали ввести з 1 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram