ГоловнаЕкономікаФінанси

Результати виборів у Франції та Греції обвалили курс євро

Вибори продемонстрували, що європейці не хочуть економити.

Результати виборів у Франції та Греції обвалили курс євро
Фото: wikimedia.org

Курс євро щодо долара впав до найнижчого рівня за останні три місяці на тлі перемоги на виборах у Франції та Греції політиків, які виступають за пом'якшення заходів бюджетної економії.

На торгах у понеділок, 7 травня, курс євро щодо долара впав до найнижчого рівня за останні три місяці, а щодо фунта стерлінгів - до найнижчого рівня за останні три роки, повідомляє агентство Bloomberg.

У неділю на президентських виборах у Франції переміг лідер соціалістів Франсуа Олланд, який під час виборчої кампанії обіцяв пом'якшити заходи суворої бюджетної економії в країні, що їх було введено для подолання кризи президентом-правоцентристів Ніколя Саркозі. Оглядачі також звертають увагу і на негативне ставлення Олланд до великого капіталу, який він пропонує оподатковувати за ставкою 75%.

Сумніви викликає і здатність новообраного французького президента ефективно співпрацювати з німецьким канцлером Анґелою Меркель, як це робив президент Саркозі, тоді як загальні дії двох найбільших економік ЄС - Німеччини та Франції - один із ключових чинників подолання кризи.

"Жодна з ініціатив Меркель-Олланд ніколи не існуватиме, тому що Меркель і Олланд є представниками протилежних політичних поглядів із нульовим шансом на узгодження позицій хоча б щодо одного питання", - говорить президент SICA Wealth Management Джефф Сіка.

Чи стане 2012-й останнім роком для євро? Якщо говорити серйозно, то я так не вважаю

— Крістін Лагард, голова МВФ

У Греции, де в неділю відбулися парламентські вибори, дві партії, що підтримували режим жорсткої економії, втратили більшість у парламенті. Натомість значна частина виборців проголосувала за партії, які критикують запропоновані ЄС програми бюджетної економії і виведення грецької економіки з кризи.

Такі результати виборів похитнули впевненість у тому, що Греція продовжить впроваджувати заходи суворої бюджетної економії, в обмін на які ця держава отримала багатомільярдну допомогу від інших країн ЄС і міжнародних фінансових інститутів, а це, своєю чергою, також може похитнути стабільність європейської валюти.

"Ситуація з євро викликає серйозне занепокоєння. Загальною рисою виборів у Франції та Греції стало те, що люди негативно ставляться до заходів бюджетної економії, які є ключовим чинником подолання європейської боргової кризи", - заявив Bloomberg керуючий директор FX Prime в Токіо Маріт Уеда.

Наслідком падіння курсу євро стало зменшення індексів провідних європейських фондових бірж, а також обвал цін на нафту.

Нагадаємо, в березні голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що світова економіка відступила від краю прірви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram