ГоловнаЕкономікаФінанси

Fitch: найбільшим банкам світу потрібно буде залучити $ 566 млрд

Агентство спробувало оцінити наслідки банківської реформи, відомої як "Базель III".

Fitch: найбільшим банкам світу потрібно буде залучити $ 566 млрд
Фото: sostav.ru

29 найбільшим банкам світу потрібно буде залучити $ 566 млрд додаткового капіталу або скоротити активи на $ 5,5 трлн, щоб виконати до 2018 року вимоги щодо жорсткості норм достатності капіталу.

Ці розрахунки представлено в опублікованій сьогодні доповіді агентства Fitch Ratings, в якому зроблено першу спробу оцінити наслідки банківської реформи, відомої як "Базель III", і додаткових підвищених вимог до капіталу, які вона вводить для глобальних системоутворюючих фінансових інститутів.

До списку цих інститутів, який складає і публікує міжнародний Комітет фінансової стабільності, входять 29 найбільших міжнародних банків, таких як Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, HSBC, BNP Paribas, Societe Generale, ING, Deutsche Bank, Credit Suisse, Mitsubishi UFJ, Bank of China й інші (всього 17 європейських, вісім американських і чотири азіатських банки).

Список щорічно переглядають і публікують у листопаді. До вимог щодо системоутворюючих банків введено надбавку - вони повинні до 2018 року збільшити достатність серцевинного капіталу першого рівня (включає в основному звичайні акції і нерозподілений прибуток) з 7% від активів, зважених з урахуванням ризику, до 8-9,5%.

Ці вимоги передбачають, що банки повинні будуть збільшити капітал на 23% порівняно з показниками на кінець 2011 року, підрахували експерти Fitch. Обсяг додаткового капіталу приблизно дорівнює трьом сукупним річним прибуткам банків.

Виконати вимоги банки можуть трьома способами: спрямовуючи в капітал отриманий прибуток, провівши додаткову емісію акцій або продавши активи.

Нагадаємо, нові стандарти, що посилюють вимоги до капіталу банків із метою запобігання міжнародній кредитній кризі, вироблено Базельським комітетом із банківського нагляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram