ГоловнаЕкономікаФінанси

Американська компанія підтвердила вартість української бурової

У Міненерго заявили, що обурені заявами опозиції.

Американська компанія підтвердила вартість української бурової
Фото: zn.ua

"Нафтогаз" оприлюднив висновки компанії Halliburton, яка підтверджує обґрунтованість ціни нового обладнання для буріння на шельфі Чорного моря.

Про це йдеться в документах, опублікованих на сайті видання "КоммерсантЪ-Украина".

Йдеться про одну з двох куплених Україною самопідйомних бурових установок - "Петро Годованець", яка вже прибула в Україну. Вона здатна бурити до 12 свердловин з однієї точки на глибині до 120 м і досягати максимальної глибини буріння 9 тис. м. Друга платформа прибуде в Україну до кінця року. Загальна вартість установок становить $ 800 млн (6,4 млрд. грн). Передбачають, що вони будуть добувати газ на Безіменному й Одеському родовищах. Експлуатація бурових установок дозволить на 10% скоротити імпорт палива з Росії.

Загалом експерти оцінили бурову в комплектації "під ключ" у 392 млн. доларів, вказуючи, що ця сума не включає інжинірингові та консалтингові послуги, страховку, а також модернізацію порту Гіресун (Туреччина) для прийому та подальшого складання бурової.

Відзначимо, що раніше чиновники "Нафтогазу" неодноразово посилалися на аудит Halliburton, однак не розкривали його подробиць. Звіт було опубліковано після того, як стало відомо про звернення колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в міжнародну організацію з боротьбі з відмиванням грошей - FATF. Як заявив учора на прес-конференції адвокат Ю. Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко, FATF буде запропоновано провести перевірку викладених у заяві фактів, за результатами якої згодом може звернутися в правоохоронні органи країн, в яких зареєстровані компанії, причетні до цієї угоди. Сергій Власенко зазначив, що йдеться насамперед про Латвію, де зареєстрована компанія Rigas Kugu, і Великобританії, де зареєстрована компанія Highway Investment Processing, які брали участь у закупівлях установок.

У Міненерго заявили, що обурені заявами опозиції і вважають їх необґрунтованими. "Тимошенко нічого не зробила для зниження газової залежності країни. "Завдяки" їй Україна кожного місяця платить "Газпрому" за газ стільки, що могли б щомісяця купувати дві-три такі плавучі бурові установки, - сказав "Комерсант" заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін. - Якщо ж вона вважає, що подібні установки коштують менше, то чому вони не були куплені державою ні в перший, ані в другий її прихід на посаду прем'єр-міністра?"

Фото: kommersant.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram