ГоловнаЕкономікаФінанси

Інвестбанкіри: НБУ хоче захопити ринок обліку цінних паперів

Торговці цінними паперами просять Віктора Януковича не підписувати законопроект.

Інвестбанкіри: НБУ хоче захопити ринок обліку цінних паперів
Фото: novostienergetiki.ru

Учасники фондового ринку й інвестори звернулися до Президента України Віктора Януковича з відкритим листом. У ньому вони просять главу держави не підписувати законопроект "Про систему депозитарного обліку цінних паперів" у нинішній редакції.

Останні зміни в проекті несподівано з'явилися після його ухвалення в першому читанні 22 грудня 2011 р. (№9428). На перше читання виносився узгоджений документ, над яким, зокрема, працювали Світовий банк, USAID, Нацбанк та інші.

Законопроект передбачає створення Центрального депозитарію (веде облік прав власності на цінні папери, - LB.ua), а також виділення в окремий вид діяльності клірингу (безготівкових розрахунків на основі врахування взаємних зобов'язань, - LB.ua). Але після змін під час підготовки проекту закону в тексті з'явився Центральний розрахунковий центр (ЦРЦ). Для його створення НБУ (єдиний власник ЦРЦ) повинен буде виділити 100 млн бюджетних грошей. У підсумку, пишуть інвестори, виникне монополія на кліринг і розрахунки за контрактами з фінансовими інструментами, за допомогою яких інвестори управляють своїми ризиками. У колишній редакції ці функції могли виконувати і центральний депозитарій, і самі фондові біржі або навіть спеціалізовані клірингові установи.

Автори листа стверджують, що нинішній проект закону сприятиме монополізації частини інфраструктури фондового ринку і зашкодить конкуренції. Причому якість роботи монополіста за таких умов може бути посередньою, а в разі дефолтів учасників ринку ЦРЦ доведеться покривати збитки з бюджетних коштів.

Лист підписали найбільші фондові біржі - Українська біржа і ПФТС, асоціація "Фондове партнерство", компанії "Алор Україна", "Арт Капітал", БД "Відкриття", "КІНТО", "Проспект Інвестментс", "Трійка Діалог Україна" і ще низка компаній. Усього під листом 27 підписів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram