ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати посилили контроль за фондовим ринком

Влада хоче позбутися компаній, що існують тільки на папері.

Депутати посилили контроль за фондовим ринком
Фото: focus.ua

Верховна Рада суттєво переписала законодавство про ринок цінних паперів, посиливши контроль над ним, пише "Коммерсантъ-Украина".

Учора депутати ухвалили в другому читанні законопроект №8120-д, який вводить пруденційний нагляд над учасниками фондового ринку відразу після публікації.

Наприклад, умовою отримання безстрокової ліцензії стане відсутність серед власників компанії людей з не знятою судимістю, притягнутих до відповідальності за порушення законодавства проти власності у сфері господарської або службової діяльності.

Для підтвердження вже виданих безстрокових ліцензій потрібно буде протягом двох років надати в Нацкомісію з цінних паперів і фондового ринку пакет документів, які потрібні для видачі ліцензії.

Решта норм набувають чинності через півроку - з 2013 року. Серед них, зокрема, штрафи за неузгодженість рекламних матеріалів з НКЦПФР. Штрафувати також будуть за рекламу цінних паперів, випуск яких визнано недійсним або таким, що не відбувся.

Документ дозволить НКЦПФР звертатися до суду з вимогою ліквідації учасників ринку, які існують тільки на папері і є джерелом фіктивних цінних паперів.

Нагадаємо, раніше на фондовому ринку України почали штрафувати за маніпуляції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram