ГоловнаЕкономікаФінанси

VAB банк поскаржився Януковичу на свого засновника

Президента просять взяти під контроль розслідування кримінальної справи про виведення з банку 1 млрд гривень.

VAB банк поскаржився Януковичу на свого засновника

VAB банк звернувся до Президента Віктора Януковича з проханням особисто вплинути на ситуацію, яка склалася між банком і його колишнім мажоритарним акціонером Сергієм Максимовим.

Про це йдеться в листі банку на ім'я Януковича за підписом голови правління Дениса Мальцева. Відповідний документ у понеділок розповсюдила прес-служба установи.

За даними "ВіЕйБі банку", 2011 року Національним банком України була здійснена перевірка установи. Під час перевірки було виявлено низку фактів, які засвідчили зловживання посадовими особами банку, у тому числі Сергієм Максимовим, який до 2010 року був головою Наглядової ради - Президентом банку.

"Саме в період діяльності Сергія Максимова на посаді Голови наглядової ради були видані кредити на фінансування пов'язаних з ним підприємств на суму близько 1 (одного) мільйона гривень. Ці кошти були виведені в іноземній валюті за кордон на рахунки компаній - нерезидентів, зареєстрованих в офшорних зонах (Панама, Британські Віргінські острови) за фіктивними контрактами. Розпорядниками рахунків за дорученнями стали уповноважені особи - представники Сергія Максимова", - сказано в листі.

Як повідомляється в листі на ім'я Президента України, матеріали за зазначеними фактами, виявлені перевіркою НБУ, були направлені в правоохоронні органи. "На сьогодні банку невідомо про результати розгляду зазначених матеріалів правоохоронними органами", - сказано в документі.

За даними банку, Генеральною прокуратурою України порушено проти Максимова С. В. дві кримінальні справи №49-3391, №49-3402 щодо описаних фактів. "У нас є всі підстави вважати, що, використовуючи свої особисті зв'язки з колишніми співробітниками Служби безпеки України та інших силових структур, які співпрацювали з ним в період роботи з ДК "Укрспецекспорт" протягом 1997-2002 років, Максимов всіляко гальмує розслідування кримінальних справ. Також повністю ігнорується Акт перевірки НБУ, який чітко вказує на зв'язок Максимова С. В. з виведенням за кордон і присвоєнням близько 1 млрд. грн.", - додає автор листа Денис Мальцев.

За його словами, ця ситуація є серйозним прецедентом не лише для банку, але і для всієї банківської системи України. "Сума, яка була виведена з банку, - це еквівалент вкладів більше ніж 30 тисяч осіб", - підкреслює глава правління "ВіЕйБі банку".

Він також додав, що Сергієм Максимовим і його оточенням проводиться "активна дискредитаційна кампанія проти VAB банку, спрямована на дестабілізацію ситуації в банківській установі". "Її мета - відволікти увагу від розслідування скоєних злочинів і запобігти поверненню привласнених коштів. Елементами цієї стратегії є проведення чорної PR-кампанії, схеми і технології якої використовувалися 2008 кризового року для розбалансування ситуації щодо інших банківських установ", - нагадує Денис Мальцев.

Згідно з листом на ім'я Президента України, нові акціонери і менеджмент вживають усі можливі заходи щодо стабілізації та покращення ситуації в Банку. "Зокрема, протягом 2011 - 2012 років в статутний капітал було додатково внесено більше ніж 1,5 млрд гривень, що значно поліпшило фінансові показники установи і дозволило Банку вперше за останні 3 роки вийти на беззбитковість. Високу оцінку роботі банку надало міжнародне рейтингове агентство Moody's, яке підтвердило рейтинги VAB Банку E/Caa1. Зокрема банк отримав підтвердження довгострокового рейтингу банку Caa1 за депозитами в іноземній валюті та національній валюті, а також рейтингу фінансової стійкості E і рейтинг за національною шкалою на рівні Ba1.ua. Прогноз за довгостроковим рейтингом фінансової стійкості - позитивний", - сказано в листі.

У документі Денис Мальцев просить Віктора Януковича взяти ситуацію під особливий контроль, і дати доручення Генеральній прокуратурі щодо вжиття всіх необхідних заходів, передбачених законодавством, для належної правової оцінки діяльності Сергія Максимова та пов'язаних з ним осіб, які завдали шкоди як установі, так і банківській системі країни в цілому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram