ГоловнаЕкономікаФінанси

Податкова хоче ввести збір із придбання валюти

Це може призвести до конфлікту з МВФ.

Податкова хоче ввести збір із придбання валюти
Фото: Макс Левин

Державна податкова служба пропонує повернути збір із купівлі іноземної валюти в розмірі 3%, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Така ініціатива закладена в проекті ліберальної фіскальної реформи, що її підготувала податкова. При цьому в уряді зазначають, що введення такого збору призведе до конфлікту з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком. "Скасування внеску було однією з умов видачі кредиту МВФ. Це ж штучний спосіб тиску на долар", - заявив співрозмовник видання.

Уведенням збору податкова пропонує частково компенсувати іншу ініціативу - зменшення ставки єдиного соцвнеску з 32,6-49,7% до 15%, що повинно посприяти легалізації 150 млрд грн зарплат, які нині видають у конвертах.

Зниження ставки призведе до втрати Пенсійним і соціальними фондами 90,4 млрд грн, а легалізація зарплат, навіть якщо вона відбудеться в повному обсязі, принесе лише 22,5 млрд грн.

Утворену дірку податківці пропонують ліквідувати шляхом посилення податкового тиску. Крім збору з купівлі валюти, пропонують скасувати максимальний поріг для сплати соцвнеску, який становить 10 мінімальних зарплат, що дасть 3,9 млрд грн.

Ще 21 млрд грн уряд заощадить на сплаті соцвнеску з зарплат бюджетників. Де знайти ще кошти, в ДПС не знають.

Паралельно буде змінено податкове навантаження на доходи фізичних осіб. ДПС пропонує відмовитися від 17% ставки податку, що заощадить фізособам 1 млрд грн, проте досі не може визначитися, що робити з 15% ставкою. У концепції зазначено, що ДПС пропонує знизити її до 10%. Це призведе до втрати місцевими бюджетами 20 млрд грн, але за рахунок легалізації зарплат дасть додатково 30 млрд грн. Ще 4,3 млрд грн буде отримано від ліквідації податкової соціальної пільги, яку отримують 6,7 млн осіб.

Проте наприкінці проекту вказано, що ДПС усе ж хоче зберегти 15-відсоткову ставку, що дасть 22,5 млрд грн. У кожному разі обидві концепції дозволять наростити доходи місцевих органів влади на 13,3 млрд і 25,8 млрд грн відповідно.

Нагадаємо, ще однією пропозицією податкової в рамках фіскальної реформи є зменшення ПДВ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram