ГоловнаЕкономікаФінанси

Багатії сховали в офшорах $ 21 трлн, - оцінка

Ця сума дорівнює ВВП США і Японії.

Багатії сховали в офшорах $ 21 трлн, - оцінка
Фото: vestikavkaza.ru

В офшорних зонах станом на кінець 2010 року було заховано не менш ніж $ 21 трлн коштів надбагатої світової еліти.

Про це йдеться в дослідженні, виконаному за замовленням організації Tax Justice Network, яка бореться проти ухилення від сплати податків. Число, рівне сумі ВВП США і Японії, міститься в доповіді The Price of Offshore Revisited ("Ще до питання про ціну офшорів") колишнього головного економіста консалтингової фірми McKinsey Джеймса Генрі.

За його словами, ця цифра є консервативною оцінкою; він припускає, що реальний розмір прихованих від оподаткування прибутків може сягати $ 32 трлн.

Генрі враховував тільки грошові кошти, що зберігаються на банківських та інвестиційних рахунках, а не інші активи, як-от нерухомість чи яхти. Він використовував дані Банку міжнародних розрахунків у Базелі, Міжнародного валютного фонду, Світового банку та національних урядів.

Водночас деякі експерти ставлять під сумнів ці оцінки.

"Я не можу спростувати ці цифри, але вони виглядають позамежними. Якщо стверджують, що ці суми активно приховують і до них ніколи не звертаються, то це дивно - передусім тому, що виникає запитання, куди дивляться податкові органи", - говорить спеціаліст із податків і радник британського уряду Джон Уайтинг.

Нагадаємо, за 2010-2011 роки українські банки переказали в офшорні зони близько $ 53,4 млрд, що більше, ніж держбюджет України на 2012 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram