ГоловнаЕкономікаФінанси

Moody's пророкує обвал рубля

Агентство представило негативний сценарій для російської банківської системи.

Moody's пророкує обвал рубля
Фото: www.dni.ru

Агентство Moody's вважає, що в разі негативного розвитку подій на фінансових ринках уже через рік-півтора російські банки можуть стикнутися з проблемою дефіциту капіталу. Водночас рубль подешевшає на 30%, а ВВП скоротиться на 5%.

Негативний сценарій для російської банківської системи спирається на можливість потрясінь, схожих з тими, що відбулися в кризу 2008-2009 років. У разі такої жорсткої стагнації економіки і девальвації рубля зростання кредитування сповільниться до 5% на рік, а рівень достатності капіталу російських банків становитиме 4,5% (мінімальний допустимий рівень дорівнює 10%).

Основний сценарій, який представили аналітики Moody's у своєму дослідженні, не передбачає шоків для банківської системи.

За базовий сценарій аналітики Moody's взяли ситуацію, за якої річне зростання ВВП цього року становитиме 3,5%, а рубль протягом року ослабне до долара на 10%. У цьому випадку банки утримаються в рамках необхідного розміру достатності капіталу, але тоді їм доведеться створити резерви на 1,1 млрд руб. за рік, починаючи з 1 квітня цього року (дані на цю дату використані в дослідженні). За умов базового сценарію зростання кредитних портфелів банків становитиме 15% за підсумками цього року замість 30% 2011 року.

Нагадаємо, зниження цін на нафту наприкінці весни-початку літа змусило Росію знижувати курс рубля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram