ГоловнаЕкономікаФінанси

Вкладники знімають гривню і несуть інвалюту

Перетікання з гривневих депозитів у валютні говорить про зростання девальваційних очікувань.

Вкладники знімають гривню і несуть інвалюту

Депозитний портфель українських банків збільшився в липні на 1,5% порівняно з червнем до 516 млрд грн. Приріст із початку року становив 5,5%. При цьому фізособи знімали з рахунків гривню (мінус 0,4% до червня) і несли на депозити іноземну валюту (плюс 2,1%). Про це LB.ua сказала Анастасія Туюкова, аналітик Dragon Capital.

"Це свідчить про зростання девальваційних очікувань у липні. У корпоративному сегменті спостерігалося зростання гривневих депозитів, що можна пояснити збільшенням бюджетних витрат", - пояснила Туюкова.

Обсяг кредитної заборгованості клієнтів перед банками скоротився на 0,2% порівняно з червнем, до 793 млрд грн. З початку року обсяг кредитів практично не змінився. Співвідношення кредитів до депозитів становило на кінець липня 154%, тобто зменшилося на 8,6 п.п. від початку року за даними НБУ.

"Кредитний портфель банків продовжує скорочуватися, враховуючи фактичну заборону на валютне кредитування позичальників, які не мають доходів в іноземній валюті, а також надмірне подорожчання гривневих позик", - коментує ці дані аналітик. Анастасія Туюкова додає, що через низький рівень ліквідності банки підвищили в липні процентні ставки за гривневими кредитами в середньому до 19,6% річних (плюс 1,9 п.п. порівняно з червнем), що є найвищим рівнем із грудня 2009 року.

"Ми очікуємо, що в другій половині 2012 року така ситуація збережеться: кредитний портфель банків продовжить скорочуватися, а динаміка депозитів залишатиметься волатильною (мінливою, - LB.ua)", - говорить Туюкова.

Нагадаємо, серпень і вересень будуть складними для гривні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram