ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк заганяє електронні гроші в "тінь", - думка

Примусове переведення населення на безготівкові розрахунки несе в собі значну загрозу.

Нацбанк заганяє електронні гроші в "тінь", - думка
Фото: asks.ru

Законопроект Нацбанку №10656 про функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків загрожує остаточно загнати електронні гроші в "тінь".

Про це пише консультант учасників ринку мобільного зв'язку Роман Химич у блозі на LB.ua. "Дуже багато проблем законопроект несе системам електронних грошових коштів, також відомих як електронні гроші. Замість того, щоб адекватним чином регулювати правовідносини між його учасниками, цей законопроект остаточно зажене його в "тінь", у доларові і рублеві розрахунки і канали обігу, зав'язані на компанії-нерезиденти", - вважає він.

Крім того, він підкреслює, що примусове переведення населення на безготівкові розрахунки несе в собі значну загрозу. "Ідея стимулювати безготівкові розрахунки населення сама по собі гарна. Слів немає - користуватися карткою і зручно, і безпечно. Шкода, Нацбанк не обмежився цим і бажає розв'язати собі руки для придушення готівкових розрахунків. Не буду зараз обговорювати, для чого саме держава хоче витягнути доларові й інші готівкові "заначки" у населення, зупинюся на інших ризиках - кримінальних. Вітчизняна система "правоохоронних послуг" давно вже перетворилася на реальну та системну загрозу для майна, здоров'я і навіть життя громадян. Переведення розрахунків населення в безготівкову форму призведе до появи у досить вільному доступі інформації про всі більш чи менш великі витрати і доходи громадян. В дієздатність державних органів, покликаних захищати персональну інформацію громадян, я не вірю", - зазначає Химич.

Нагадаємо, за оцінками регулятора, на сьогодні обсяг готівки в Україні становить майже 195 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram