ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна бере кредити під найвищі відсотки у Європі, - експерт

Владі радять максимально скоротити дефіцит бюджету.

Україна бере кредити під найвищі відсотки у Європі, - експерт
Виктор Суслов
Фото: glavcom.ua

Україна позичає під найвищі відсотки у Європі, стверджує колишній міністр економіки Віктор Суслов.

"Ситуація з держборгом, як і з валовим державним боргом, доволі складна. Бо, по-перше, ці запозичення роблять під дуже високі відсотки, а на сьогодні це більш ніж 9% річних у валюті. Жодна європейська країна під такі відсотки не позичає. І по-друге, всі питання стосуються того, як довго може тривати система будівництва боргової фінансової піраміди. Зрозуміло, що вона обмежена в часі", - зазначив експерт.

Суслов зазначив, що до 15 вересня уряд повинен подати на розгляд парламенту проект державного бюджету на 2013 рік. Він вважає, що потрібно максимально скорочувати дефіцит бюджету, можливо, навіть намагатися зводити його до нуля, щоб припинити нарощування державних боргів.

Якщо 3-4 роки тому, коли для України вважалося успішним розміщення на рівні 7-8%, то Італія, Іспанія, Португалія розміщувалися на рівні 4-5%. Вони зараз розміщуються на рівні 7-8%. Це означає, що наш рівень десь на рівні 10,5-11%

— Юрій Колобов, міністр фінансів

"Позичання час припиняти. Усі запозичення роблять для України на невигідних умовах, під дуже високі відсотки. Тож те, що нашій державі не дають кредитів на вигідних умовах, надзвичайно висока ціна запозичень, свідчить про те, що вони повинні бути обмеженими", - резюмував Суслов.

Нагадаємо, 17 липня Україна розмістила єврооблігацій на $2 млрд під 9,25% річних. Міністр фінансів Юрій Колобов вважає, що цей відсоток не є високим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram